Moja zupa z dyni

Może to i temat oklepany ale ostatnio miałam okazję zjeść zupę dyniową w kilku lokalach gastro i stwierdziłam, że są totalnie miałkie … dlatego prezentuję Wam mój przepis na wyrazistą wersję zupy z dyni ;)

Składniki

  • 700g dyni
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 50 min
  • 4-6 porcji

Dynię upiec w piekarniku do miękkości a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno posiekane czosnek cebulę i zeszklić. Dodać dynię i dusić razem kilka minut. Zmiksować wszystko razem blenderem a następnie na przemian dodawać sok pomidorowy i mleko kokosowe tak aby zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor.

Mieszając dodać wszystkie przyprawy i gotować kilka minut na małym ogniu.

Podawać z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub prażonymi pestkami dyni.

Zupa z dyni

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 132
białko 4 g
węglowodany 18 g
tłuszcz 6 g

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Gulasz z dyni i kurczaka 29.09.2014