Wariacja na temat leczo

Chciałam dziś wypróbować swojego nowego (i pierwszego) WOKa a, że nie miałam ochoty na kuchnię azjatycką postanowiłam przygotować leczo, po swojemu. Bo można :)

Składniki

  • 3 kiełbaski toskańskie
  • 3 średnie cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 5 pomidorków truskawkowych
  • pół cebuli
  • dwa ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżka oliwy

Wskazówki

  • 1,5 godz.
  • 4 porcje

Na patelni lub w woku podgrzać oliwę z masłem. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w paski. Kiedy cebula i czosnek się zeszklą dodać kiełbaskę (którą wcześniej należy obrać ze skóry i pokroić w drobne talarki), smażyć mieszając przez trzy minuty.

Potem dodać cukinię  pokrojoną w drobne paseczki i smażyć aż zmięknie. Następnie dodać również pokrojoną w paski żółtą i czerwoną paprykę. Na końcu dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dodać słodką paprykę w proszku, wymieszać i dusić jeszcze 5 minut.

Leczo

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!

Powiązane wpisy

Tajskie curry z kurczakiem i krewetkami 17.03.2013
Domowy ajwar 15.01.2018