Sałatka z kurczakiem w pistacjach

Pistachio turkey

Zawsze traktowałam dietę south beach z przymrużeniem oka choć nawet nie zainteresowałam się tym co oferuje. Ale nie, nie zmieniam diety! Dwa dni temu znajoma uświadomiła mnie, że south beach w pierwszym etapie i paleo mają wiele wspólnego więc spokojnie mogę szukać tam inspiracji. Przy okazji przeczytała mi fragmenty przepisu na „Pistacjowego kurczaka z sałatą”. Już wcześniej byłam głodna ale po tym co usłyszałam mój głód wzmógł się dziesięciokrotnie. Musiałam wypróbować przepis tego samego dnia!

Od siebie dodałam trochę inną konsystencję cebuli i awokado. Doszłam też do wniosku, że do sałatki idealnie będzie pasować rukola. To był strzał w dziesiątkę! Właściwie nawet teraz, kiedy to piszę, nabieram ochoty na taką pyszną kolację :)

Składniki

  • 30 g łuskanych pistacji
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 średnio dojrzałe awokado
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 garści rukoli
  • pieprz
  • sól
  • 1/2 łyżki oleju (orzechowy, kokosowy lub pistacjowy)

Wskazówki

  • 30 min
  • 180 °C
  • 2 porcje

Obrane pistacje rozbijamy z moździerzu, mieszamy z solą i pieprzem. Piersi kurczaka lekko ubijamy (tak, żeby szybciej się piekły ale nie były całkiem płaskie) i obtaczamy w panierce z pistacji.

Obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z olejem. Następnie wstawiamy na 15-20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

Na patelni, z której zdjęliśmy kurczaka smażymy pokrojoną w piórka cebulę czosnkową aż się zeszkli. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie mieszamy z awokado pokrojonym w małe plasterki.

Na talerzu układamy pokrojoną w paski sałatę lodową, liście rukoli, awokado z cebulą i na samej górze pierś z kurczaka pokrojoną w plastry.

Smacznego!

Pistacjowy kurczak

Pistacjowy kurczak

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 432
białko 37 g
węglowodany 7 g
tłuszcz 27 g