Kiełbasa pieczona z warzywami

Nieczęsto jem kiełbasę a jeśli już… to musi być w odpowiedniej oprawie :) Na ostatnim Jarmarku Staropolskim kupiłam kiełbasę czosnkową i kiełbasę z dziczyzny i przedwczoraj nabrałam na nie strasznej ochoty. Z drugiej strony od dłuższego czasu po głowie chodziły mi pieczone warzywa. Postanowiłam połączyć te dwa pomysły i oto wyszło proste choć trochę długo-robiące-się danie. Przynajmniej robi się samo! W międzyczasie można się zająć czymś innym: buszowaniem w sieci, dzieckiem, zadaniem domowym…. albo obróbką zdjęć kolacji z poprzedniego dnia. Ech te wieczory ;)

Wartości odżywcze są przybliżone. Kiełbasa, której użyłam była prawdziwą kiełbasą bez marki i etykiety :)

Składniki

  • 400 g kiełbasy wiejskiej
  • 2 marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 4 rzodkiewki
  • 3 topinambury
  • 1 mała bulwa selera
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Wskazówki

  • 1 godz 15 min
  • 180 °C
  • 2 porcje

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli np marchewka jest bardzo cienka), główkę czosnku w całości i gałązki ziół.

Zamykamy naczynie i wkładamy do piekarnika na 40 min – 1 godz., aż kiełbasa będzie chrupiąca.

Zmniejszamy temperaturę do 150°C  i zostawiamy otwarte naczynie na kolejne 10 min.

Jemy ze smakiem :)

Baked sausage

Baked sausage

Baked sausage

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 475
białko 31.5 g
węglowodany 8 g
tłuszcz 35 g