Klopsiki wołowe w sosie mocno pomidorowym

Kilka dni temu postanowiłam przygotować zbiór dań, które z powodzeniem można przygotować na następny dzień  (lub kilka dni) do pojemnika, i które będą równie dobrze smakować na zimno co na ciepło. W końcu nie zawsze mamy szansę podgrzać sobie „lancz”. Tak jest np wtedy kiedy jadę w trasę. Takie własnoręcznie przyrządzone jedzenie jest o niebo lepsze niż była ze stacji albo obiad w przydrożnej karczmie. Klopsy w sosie pomidorowym to pierwsza propozycja, choć udało mi się dodać do „lunchboxu” kilka przepisów archiwalnych.

Składniki

Klopsiki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 2 łyżki mąki dyniowej
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sos

  • 2 szklanki przecieru pomidorowego (same pomidory)
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
  • 50 ml mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • 30 min
  • 30 małych klopsików

Wszystkie składniki (w tym starty czosnek i posiekaną kolendrę) klopsów mieszamy dokładnie tak, żeby się połączyły. Formujemy małe kuleczki (średnicy max 4 cm). Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym aż przyrumienią się z każdej strony. W tym celu mieszamy co jakiś czas.

Składniki sosu miksujemy razem w blenderze. Wylewamy na patelnię z gotowymi klopsami i dusimy jeszcze ok 5 min. W razie potrzeby, jeśli sos stanie się zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody.

Podajemy z makaronem konnyak. Lub same :)

Smacznego!  

Meatballs

Meatballs

  • Jarek Litwin

    Pomidory suszone w oleju to olej roślinny a więc tłuszcze trans!

    • Nie każdy olej roślinny to tłuszcze trans. Zawsze możemy zalać wcześniej zwykłe suszone pomidory olejem roślinnym tłoczonym na zimno (oliwa z oliwek, olej lniany).

      • Jarek Litwin

        Zgadza się, tyle że pomidory suszone w słoiku, sprzedawane w sklepie raczej nie są zalewane w oleju tłoczonym na zimno.

  • Daria Nawracaj

    Jaką inną mąką można zastąpić w przepisie podaną mąkę dyniową ?