Bezglutenowe naleśniki z kremem z bananów

Te naleśniki to wariacja wcześniej już prezentowanych naleśników z mąki kasztanowej. Tym razem przepis jest dostosowany do zasad Cukrowego Detoksu. Usunęłam z niego wszelkie słodkie składniki a nadzienie przygotowałam z niedojrzałych bananów, które w ograniczonych ilościach są dopuszczone do spożycia.

Właściwie to w trakcie całego detoksu planowałam unikać nawet produktów z listy „ogranicz” (poza kawą) ale pewnego dnia, po treningu, poczułam taki lekki głód… kolacji, która nie będzie zawierała mięsa. Naleśniki zniknęły w mgnieniu oka i nawet teraz, jak to piszę,  cieknie mi ślinka ;)

Składniki

Naleśniki

  • 6 jajek
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • szczypta soli

Krem

  • 2 niedojrzałe banany
  • 2 łyżki kremu kokosowego

Wskazówki

  • 15 min
  • 16 naleśników

Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę przesiewając ją przez sitko.

Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy delikatnie olejem kokosowym i smażymy. Patelnia musi być dobrze rozgrzana a porcje ciasta niewielkie tak aby naleśniki były cienkie.

Kawałki bananów i krem kokosowy umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Wstawiamy na 5 min do lodówki.

Gotowe naleśniki smarujemy kremem, zawijamy dowolnie i wcinamy szybko :)

Grain free crepes with banana mousse

Grain free crepes with banana mousse

Wartości Odżywcze

porcje 1 naleśnik z kremem
kCal 74
białko 4 g
węglowodany 5 g
tłuszcz 4.3 g