Tartaletki kokosowe z pastą awokado-jajeczną

Ostatnio gdzieś w internetach natknęłam się na kromkę z pastą jajeczną i poczułam mocny przypływ uczucia. Uczuciem tym była tęsknota. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam pastę jajeczną ale chyba było to trochę później niż w przedszkolu. Chyba. Doszłam do wniosku, że muszę przywołać to wspomnienie, stanęłam jednak przed dwoma problemami: nie mam majonezu i jestem póki co na etapie doboru odpowiedniego oleju do produkcji oraz… co posmaruję pastą jak już ją zrobię?

Z potrzasku wybrnęłam odnajdując w czeluściach koszyka z warzywami awokado, które przez kilka dni zapomnienia dojrzało sobie na tyle, żeby posłużyć jako baza do pasty :) A chleb zastąpiłam słodko – ostrym ciastem kokosowym. Co tu dużo mówić – spróbujcie sami! :)

Składniki

Ciasto

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól i pieprz
  • 1/4 łyżeczki płatków chilli

Nadzienie

  • 1 dojrzałe awokado
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • garść kiełków lucerny
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 30 min
  • 180 °C
  • 6 tartaletek

Składniki na ciasto miksujemy razem w blenderze. Powinno być dość gęste i lepkie, jak ciastolina. Jeśli ciasto będzie się kruszyć już przed upieczeniem to może się okazać, że po przyrządzeniu będzie zbyt suche. Gotowym ciastem wykładamy metalową formę na muffiny (nasmarowaną olejem kokosowym) tak, aby uzyskać kształt tartaletek. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok 15 minut.

Ugotowane jajka miksujemy w blenderze razem z miąższem awokado i przyprawami. Na koniec dodajemy kiełki i mieszamy dokładnie.

Pastę nakładamy do ostudzonych tartaletek. Na wierzchu można ułożyć ćwiartkę pomidorka, która świetnie kontrastuje z nadzieniem (nie tylko kolorystycznie ;) ).

Smacznego!

tartaletes-avocado-3

tartaletes-avocado-4

Wartości Odżywcze

porcje 1 tartaletka
kCal 145
białko 7.2 g
węglowodany 2.5 g
tłuszcz 12.5 g