Dzisiaj przepis dla stęsknionych za ciastem. Co prawda ciężko w paleo przygotować paszteciki z kapustą i grzybami ale myślę, że taka bezglutenowa tarta idealnie spełni rolę pasztecikowej alternatywy. Lekko słodkie ciasto z kminkiem i niepowtarzalny smak kapusty z grzybami świetnie się komponują dając iście świąteczne połączenie. Koniecznie musicie wypróbować!
Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami
Składniki
Ciasto
- 3/4 szklanki mąki kokosowej (drobno mielonej)
- 100 g masła lub schłodzonego oleju kokosowego
- 2 jajka
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki kminku
Nadzienie
- 1 szklanka kapusty kiszonej
- 3/4 szklanki namoczonych, suszonych grzybów
- 1 mała czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 2 łyżeczki masła
Wskazówki
- 40 min
- 200 °C
- 6 porcji
- średnica 22 cm
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładko. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty a spód nakłuwamy widelcem. Ciasto chowamy do lodówki na 15 min a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 15 min (aż brzegi się przyrumienią).
Kapustę i grzyby siekamy na drobniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni (np. na maśle) podsmażamy cebulę i starty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kapustę i grzyby. Dodajemy sól i pieprz i dusimy kilka minut. Gotowe nadzienie wykładamy na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok 5 minut.
Smacznego!