Bezglutenowa tarta kokosowa z kapustą i grzybami

Dzisiaj przepis dla stęsknionych za ciastem. Co prawda ciężko w paleo przygotować paszteciki z kapustą i grzybami ale myślę, że taka bezglutenowa tarta idealnie spełni rolę pasztecikowej alternatywy. Lekko słodkie ciasto z kminkiem i niepowtarzalny smak kapusty z grzybami świetnie się komponują dając iście świąteczne połączenie. Koniecznie musicie wypróbować!

Składniki

Ciasto

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej (drobno mielonej)
  • 100 g masła lub schłodzonego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki kminku

Nadzienie

  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 3/4 szklanki namoczonych, suszonych grzybów
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki masła

Wskazówki

  • 40 min
  • 200 °C
  • 6 porcji
  • średnica 22 cm

Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładko. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty a spód nakłuwamy widelcem. Ciasto chowamy do lodówki na 15 min a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 15 min (aż brzegi się przyrumienią).

Kapustę i grzyby siekamy na drobniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej patelni (np. na maśle) podsmażamy cebulę i starty czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy kapustę i grzyby.  Dodajemy sól i pieprz i dusimy kilka minut. Gotowe nadzienie wykładamy na upieczony spód i wstawiamy z powrotem do piekarnika na ok 5 minut.

Smacznego!

coconut_sauerkraut_tart_1

coconut_sauerkraut_tart_3

Powiązane wpisy

Paleo kutia (bezglutenowa) 12.12.2014
Szynka pieczona w boczku 19.11.2015