Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Pamiętacie jak pisałam Wam na facebooku o projekcie,  w którym wzięłam udział? 8 blogerek kulinarnych (w tym ja) przygotowało 16 przepisów kulinarnych z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej. Potem wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami przywędrowały do mnie a ja złożyłam je w formę ebooka. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go zdobyć to macie ostatnią szansę, żeby się przekonać bo będzie to możliwe jeszcze tylko do jutra!

Wystarczy wziąć udział w badaniu – wypełnić anonimową ankietę na temat odżywiania a następnie cieszyć się bogactwem przepisów, pięknymi zdjęciami i oczywiście … składem ;)

W ramach zachęty publikuję dziś jeden z moich przepisów – brownie z batatów. Po więcej klikajcie tutaj!

Składniki

Ciasto

  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 700 g batatów
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 7 łyżek niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania

  • 1 łyżeczka surowego kakao lub karobu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wskazówki

  • 1 godz. 20 min
  • 180 °C
  • 10 kawałków

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.

Przed podaniem możemy oprószyć mieszanką kakao i cynamonu.

Smacznego!

brownie z batata

brownie z batata 2

brownie

Wpis powstał we współpracy z California Prune Board.

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!