Chrzanowa zupa krem

Uwaga, zaczynamy serię świątecznych przepisów! Na pierwszy ogień idzie chrzanowa zupa krem, na którą czaiłam się już od dawna. Zupa z białych warzyw – gęsta, kremowa i wyrazista. Idealnie smakuje z białą kiełbasą!

Jeśli lubicie ostre smaki dodajcie tartego chrzanu pod koniec gotowania. Tylko pamiętajcie by dokładnie czytać etykiety bo w sklepie można trafić na bombę „uranu i azbestu” zamkniętą w szklanym słoiczku.

Składniki

  • 1 litr bulionu wołowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 pietruszki
  • 1 mały korzeń świeżego chrzanu
  • 1 mały seler
  • 1 duży por
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki domowego tartego chrzanu (lub takiego bez cukru)
  • 1 łyżka masła

Wskazówki

  • ok 30 min.
  • 8 porcji

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy. Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy.

Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem. Dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy masło i mleko kokosowe, zmniejszamy ogień, gotujemy ok 5 minut i miksujemy na gładki krem.

Próbujemy, jeśli zupa jest zbyt delikatna dodajemy tartego chrzanu. Dokładnie mieszamy.

Podajemy z jajkiem na twardo lub gotowaną białą kiełbasą.

Smacznego!

IMG_0744_fb

IMG_07252

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Marzena

    Musiała być pyszna, super pomysł na świąteczną zupę inną niż żurek…:-)

  • godnie zastapi barszcz wielkanocny pozdrawiam

  • Chyba skorzystam jeszcze przed świętami :)

  • Gosia

    Cześć! Czy możesz rozwinąć wątek z płukaniem chrzanu ? Płuczemy tarty chrzan ? taki ze słoiczka ? na sitku ?

    • Płuczemy świeży chrzan :) W naczyniu. Odlewamy wodę i zalewamy świeżą. I tak kilka razy.

  • Karolina Miądowicz

    Kasia komentarz o plukaniu chrzanu wynika z braku informacji o świeżym chrzanie na liście składników :). Choć domyślam się, Ze ma z niego wyjść właśnie te 2-3 łyżki ;) ale trzeba dluzej pomyśleć.

  • Justyna

    Zrobiłam! Bardzo dobra! Ja uwielbiam chrzan takze go zdecydowanie nie zalowalam i efekt wyszedl super

  • Magdalena Izdebska

    ta zupa jest przeeeeeeeeeeepyyyyyyyyyyyysznaaaaaaaaaa

  • Kasia

    Czy mleko kokosowe jest niezbędne? Czy masz pomysł, jak sobie bez niego poradzić?

  • Misiowo

    Krem jest super pyszny, trzeba uważać z chrzanem, bo co delikatniejszych może powalić na głowę, ale osobiście nie wnoszę pretensji :D była na stole rok temu, będzie i tym razem – dzięki!