Pulled pork (wieprzowina szarpana) z puree z dyni
Składniki
Pulled pork
- 2 kg karczku wieprzowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (lub starty ząbek świeżego)
- 2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
- sól
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki octu (jabłkowego lub balsamicznego)
Puree z dyni
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 gałązki rozmarynu
- kilka liści szałwii
- sól
- 100 ml mleka kokosowego
Wskazówki
- 10 godzin
- 180 °C
- 4-6 porcji
Mięso płuczemy i osuszamy. Dokładnie nacieramy sypkimi przyprawami i wkładamy do misy wolnowaru.
Polewamy roztopionym masłem klarowanym, octem i przecierem. Przykrywamy pokrywką i ustawiamy na 8 godzin w trybie low.Wykorzystując dwa widelce szarpiemy mięso na drobne kawałki wzdłuż włókien. Następnie dokładnie mieszamy. Poszarpane mięso dokładnie mieszamy z sokiem, który wydostał się z mięsa. Następnie odkrywamy naczynie, przestawiamy w tryb high i zostawiamy jeszcze na 2 godziny.
W międzyczasie kroimy dynię na pół, usuwamy pestki. Dynię kroimy wzdłuż na cienkie kawałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy roztopionym olejem kokosowym, posypujemy solą i posiekanymi ziołami. Pieczemy ok 20- 30 minut w temperaturze 180°C aż dynia zmięknie. Następnie studzimy ją, wkładamy do misy malaksera, podlewamy mlekiem kokosowym i miksujemy na puree.
Smacznego!