Polędwiczki z piersi indyka w zielonych warzywach

To jedno z tych prostszych dań, które przyrządzamy wrzucając wszystko na blachę i zostawiając w piekarniku :) Wystarczy odpowiednio skomponować składniki, doprawić minimalnie do smaku i uzbroić sie w cierpliwość. Całość prezentuje się na tyle efektownie na dużym półmisku, że daniem można zaimponować na rodzinnym obiedzie. Do przygotowania praktycznie nie używamy tłuszczu a całość dusi się w piekarniku we własnych sokach więc przy okazji zjadamy zdrowy posiłek :)

Składniki

  • 400g polędwicy z piersi indyka
  • 250 g brukselki
  • 2 małe ziemniaczki
  • 1 cukinia
  • 1/3 pora
  • kilka pieczarek (ja dodałam brunatnych)
  • 50 g liści szpinaku baby
  • kilka ząbków czosnku
  • odrobina oliwy do spryskania
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 40 min
  • 180 °C
  • 2 porcje

Poledwiczki podsmażamy z wszystkich stron aż się zrumienią i układamy na blaszce (może być taka do pieczenia ciasta). Dookoła mięsa wyspujemy brukselkę, ziemniaczki ze skórą i cukinię pokrojone w plastry, połówki pieczarek (umytych ale nie obranych) i ząbki czosnku w łupinkach. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Pod koniec pieczenia dokładamy pora pokrojonego w plastry a tuż przed podaniem posypujemy całość liśćmi świeżego szpinaku.

Indyk w zielonych

Indyk w zielonych

 

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 287
białko 46 g
węglowodany 19 g
tłuszcz 3 g