Domowy ajwar

Wiem, że to nie sezon na papryki ale wciąż można je kupić w warzywniakach i marketach. Ja z kolei wyczerpując swoje zapasy ciągle przypominam sobie, że miałam się z Wami podzielić przepisem na domowy ajwar.

Do zrobienia go zainspirował mnie ajwar który moja siostra przywozi co roku z Chorwacji. Czysty, czyli bez cukru i zbędnych dodatków. Po prostu bajeczny.

W przepisie wykorzystałam ulubione przeze mnie w sezonie papryki pomidorowe. Są grube i pękate. Wy możecie użyć dowolnej odmiany czerwonej papryki.

Składniki

  • 2 kg papryki czerwonej (najlepiej pomidorowej)
  • 2 średnie bakłażany
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • ok 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól

Wskazówki

  • Czas pieczenia 30 min, czas przygotowania 30 min
  • 200 °C
  • 6 słoiczków 200 ml

Papryki myjemy, łamiemy na połowę i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blaszce piekarnika skórą do góry, Dodajemy bakłażany przekrojone na pół i ząbki czosnku. Wszystko razem solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy ok 30 min.

Wyciągamy z piekarnika, wkładamy do garnka i miksujemy na gładką masę.

Gotujemy na średnim ogniu kolejne 30 min aż ajwar zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy oliwę i doprawiamy octem. Można dodać więcej niż w przepisie, w zależności od upodobań.

Ajwar nakładamy do słoików. Możemy zapasteryzować w piekarniku lub w wodzie.

Im dłużej trzymamy ajwar w spiżarni tym jest smaczniejszy więc warto poczekać :)

Smacznego!