Kokosowe ciasto z rabarbarem

Ostatnio cierpię na niedoczas (mam wrażenie, że się powtarzam!). Wysłałam co prawda większość materiałów do nowej książki do wydawnictwa ale w związku z tym, że ostatnio poświęcałam jej całą swoją uwagę (nie licząc osobnej uwagi, która jest zarezerwowana dla Alki) muszę sporo nadrobić w pracy.  Staram się więc jak najwięcej wycisnąć z tego czasu który mi pozostał.

W zeszłą sobotę były urodziny K. Z tej okazji postanowiłam zrobić tort ultra czekoladowy i piekąc dwie pieczenie (torty!) na jednym ogniu zrobić zdjęcie na okładkę. Wszystko szło gładko dopóki o 1 w nocy podczas miksowania ciasta nie strzelił mi blender ręczny a następnie mikser planetarny podczas ubijania ganaszu który zresztą zaczął zdradzać objawy zważenia. Byłam już tak zmęczona, że bez słowa zapakowałam ganasz do zamrażarki a upieczony biszkopt do szafki. Następnego dnia po złożyłam najbrzydszy tort ever z biszkoptu, zastygłej w lodówce śmietanki kokosowej z dodatkiem ekstraktu z wanilii i galaretki do której dwa razy dokładałam żelatyny bo mi nie zastygła za pierwszym.

Serio to był zły weekend na desery! Na szczęście zasada „nie wygląda ale smakuje” sprawdziła się również w przypadku tortu K. i mój honor został uratowany.

A ja w ramach inwestycji w blogową i książkową działalność zamówiłam wymarzonego „kiciusia”. I jest już u mnie. I będąc w niedoczasie postanowiłam go dziś przetestować w najprostszy możliwy sposób – robiąc ciasto z rabarbarem. I powiem tak – warto było! Kupić  „kiciusia” oczywiście, ale ciasto upiec również ;)

Serio przepis jest tak prosty, że wyjdzie każdemu. Nawet w dzień w którym nic nikomu nie wychodzi.

Składniki

Ciasto

  • 5 jaj
  • 1 szczypta soli
  • 80 g cukru kokosowego lub ksylitolu + 1 łyżeczka
  • 80 g oleju kokosowego
  • 50-60 g mąki kokosowej + 1 łyżeczka
  • 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3-4 łodygi rabarbaru

"Cukier puder"

  • 1 łyżka ksylitolu lub cukru kokosowego
  • Młynek do kawy

Wskazówki

  • 20 min przygotowania, 40 min pieczenia
  • 170 °C
  • 12 kawałków
  • 26x20 cm

Rabarbar myjemy, kroimy w kosteczkę i mieszamy z łyżeczką cukru kokosowego (lub ksylitolu) i mąki kokosowej.

Jajka rozdzielamy na białka i żółtka.

Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.

W tym czasie ubijamy żółtka z ksylitolem lub cukrem kokosowym aż uzyskamy coś w rodzaju kogla mogla. Następnie dodajemy olej kokosowy i sodę i stopniowo, łyżka po łyżce – mąkę kokosową. Cały czas miksujemy i dodajemy ocet. Na koniec stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łopatką. Ciasto powinno być puszyste.

Wlewamy ciasto do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy przygotowany wcześniej rabarbar. Pieczemy ok 40 minut w 170°C. Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.

Aby przygotować cukier puder wsypujemy cukier kokosowy lub ksylitol do młynka do kawy i mielimy aż do otrzymania pyłu.

Cukrem pudrem oprószamy ciasto przed podaniem.

Smacznego!