Omlet kakaowy

Osobom, które zwracają szczególną uwagę na to co jedzą albo są w trakcie redukcji czasami brakuje czegoś słodkiego. Może się wydawać, że kakao to owoc zakazany ale wcale tak nie jest. Wystarczy zachować umiar :) Okazuje się, że już mała łyżeczka naturalnego kakao wystarczy, żeby osiągnąć smak, który wszyscy lubią.

Moje wczorajsze śniadanie, wymyślone i wykonane przez K. jest tego idealnym przykładem. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia więc można sobie pozwolić a odrobinę szaleństwa, byleby było zdrowe ;) Składniki odżywcze omletu, który opiszę poniżej są bardzo zbliżone do tych, które już pojawiały się w przepisach. Tutaj jednak węglowodany bierzemy z innych składników niż owsianka (Czemu ? zapraszam do lektury wpisu Kierunek Paleo).

Składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 banana
  • 1 łyżeczka kakao
  • szczypta cynamonu
  • kilka owoców suszonej żurawiny

Wskazówki

  • 10 min
  • 1 porcja

Jajka, banana, cynamon i kakao miksujemy razem aż do uzyskania jednolitej masy (jeśli ktoś lubi chrupać może po zmiksowaniu dodać łyżeczkę wiórków kokosowych). Wylewamy na rozgrzaną bez tłuszczu patelnię  i dodajemy żurawinę. Smażymy aż górna warstwa się delikatnie zetnie i obracamy. Drugą stronę smażymy ok 1-2 minut.

Smacznego :)

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 288
białko 17 g
węglowodany 27 g
tłuszcz 12 g

Powiązane wpisy

Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013
Omlet z prażonymi jabłkami 06.10.2013