Chcąc ułatwić Wam zadanie przygotowania się do Detoksu postanowiłam zaprezentować Wam przykładową listę zakupów na jego okazję. Listę tą stworzyłam z myślą o sobie i moim mężu. Ja jem paleo, niestety muszę unikać kasz i nabiału. Ze względu na Zespół Jelita Drażliwego nie jadam też niektórych produktów mogących źle wpływać na moje jelita (np kalafior, brokuły, czosnek czy pieprz). Mój mąż z kolei od nabiału się już odzwyczaił ale z powodzeniem może uzupełniać podaż węglowodanów kaszami (stąd umieściłam je na liście).
Tam gdzie byłam w stanie podałam ilości. Bardziej aby ułatwić Wam orientację niż nakazać. Listę opracowałam również w PDF – do druku. Każdy element listy ułożyłam tak, byście mogli wpisać ilości po lewej stronie. Każda sekcja listy ma też kilka dodatkowych miejsc na preferowane przez Was produkty.
No to zaczynamy :)
Mięso, wędliny i jaja
Jeśli chodzi o mięso – nie podaję ilości bo każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na mięso. Ja jem go dużo z uwagi na uprawiany sport i preferencje, które ustaliłam doświadczalnie. Podaję ilość jaj bo wielu uczestników poprzednich detoksów spożywało podobne ilości (ok 3 jaja na dzień).
Poniżej podaję swoje ulubione mięsa. Możecie z powodzeniem zastąpić je swoimi typami!
- Udziec wołowy
- Mięso mielone wołowe
- Serce wołowe
- Wątróbka królicza
- Polędwiczki wieprzowe
- Kurczak wiejski
- Boczek gotowany (uwaga na skład!)
- Kiełbaski wieprzowe (do gotowania – uwaga na skład!)
- Kiełbaski jagnięce surowe (poza mięsem tylko sól i przyprawy)
- 60 jaj kurzych (eko lub z wolnego wybiegu) na cały detoks
Warzywa, owoce, grzyby
Najlepiej wybierać te sezonowe, lokalne. Na ogół nie podaję ilości bo to też warto ustalić indywidualnie poza tym kupuję na bieżąco, w zależności od potrzeb.
- Marchewki
- Pietruszki
- Buraki
- Korzenie selera
- Kapusta biała
- Kapusta kiszona (ok 1 kg na tydzień)
- Ogórki kiszone (nie kwaszone, nie konserwowe!)
- Dynie (najczęściej hokkaido lub taka jak jest aktualnie dostępna)
- Papryki czerwone i żółte
- Cukinie
- Jarmuż
- Cebule
- Awokado
- Banany dojrzałe, w kropki (najczęściej są już w promocji)
- Cytryny
- Boczniaki
- Portobello
Tłuszcze
- Olej kokosowy virgin (na czas detoksu powinno wystarczyć do 500 ml ale większe ilości są bardziej opłacalne)
- Dobrej jakości oliwa z oliwek (tłoczona na zimno, mechanicznie) – 750 ml lub 1 litr.
- Masło klarowane (możecie kupić dobrej jakości masło, bez dodatków, i sklarować samodzielnie).
Orzechy, nasiona i ziarna
- Orzechy włoskie
- Mąka kokosowa (500 g)
- Mąka konopna (500 g)
- Kasza gryczana niepalona (ok 1 kg)
- Quinoa – komosa ryżowa (ok 500 g)
Napoje
- Mleko kokosowe (z możliwie najkrótszym składem, nie odtłuszczone) w kartonie. Karton litrowy powinien wystarczyć na tydzień lub trochę więcej. Aby zachować jego świeżość na dłużej po otwarciu można przelać do szczelnie zamykanych słoiczków.
- Woda mineralna (zwykła lub magnezowo-wapniowa) – 1 duża butelka na dzień to ilość optymalna.
- Herbaty i herbatki ziołowe:
- herbata zielona
- herbata czarna
- pokrzywa
- koper włoski
- czystek
- melisa
- szałwia
Dodatki i przyprawy
- Ocet jabłkowy – butelka ok 500 ml wystarczy na pewno
- Musztarda bez dodatku cukru (dijon) – 1 słoiczek
- Ulubione zioła i przyprawy (zwracajcie uwagę na skład, mieszanki przypraw często zawierają cukier), ja najczęściej kupuję:
- cynamon
- kmin rzymski
- czarnuszka
- kozieradka
- majeranek
- garam masala
- mieszanka curry
- słodka papryka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól himalajska
- surowe kakao
- Passata pomidorowa (4 kartony po 400 ml)
- Soda oczyszczona (1 torebka)
Mam nadzieję, że moja lista zakupów pomoże Wam odnaleźć się w Detoksowej rzeczywistości.