Bananowe placki z karobem (bezglutenowe)

Zazwyczaj w naszym gospodarstwie domowym banany znikają w mgnieniu oka. Jednak czasem zdarza się, że i ja i K. zrobimy zapasy tych energetycznych owoców. Wtedy trzeba ruszyć głową i jakoś spożytkować te, które leżą najdłużej. Takie banany idealnie nadają się do… placków! Zwykle mam mało okazji do jedzenia placków bo śniadania mam typowo tłuszczowe ale od święta pozwalam sobie na odrobinę szaleństwa. Takim świętem jest zdecydowanie dzień kobiet (wczoraj). Po porannej kawie usmażyłam bananowe placki a K. zrobił świeży sok z pomarańczy i marchewki. Mówię Wam – niebo w gębie!

A photo posted by Cook It Lean (@cookitlean) on

Składniki

  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • ok 3 łyżek mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka karobu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • (opcjonalnie) 1 łyżeczka soku z cytryny

Wskazówki

  • 15 min.
  • 8 placków

Banana obieramy, kroimy na kilka kawałków. Wrzucamy do blendera, dodajemy jajka i miksujemy na gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową uważający, by ciasto nie było zbyt gęste (to zależy od samej mąki). Po wymieszaniu dodajemy karob i cynamon oraz (opcjonalnie) sodę oczyszczoną i sok z cytryny. Jeszcze raz miksujemy.

Dobrze rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy ok 2 łyżek ciasta na placek i smażymy z dwóch stron aż się przyrumieni.

Przed podaniem placki dekorujemy bananem i posypujemy cynamonem.

Smacznego!

IMG_99712

IMG_9975min

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Olga Pilichowska

    Śniadanie idealne:)

  • karo

    będziesz jeszcze podawać wartości makro jak kiedys? bardzo fajne i przydatne to było

  • mamaZiomka

    Placki wg powyższego przepisu wyszły fantastyczne! To moja nagroda za powrót do biegania:) Mojemu K. także smakowały choć zdecydowanie bardziej przemawiają do niego jajka zapiekane z krewetkami:) Ja już nawet nie szukam innych stron z przepisami. Pani pomysły kulinarne + fantastyczne zdjęcia są na poziomie, który przewyższa zarówno moje oczekiwania smakowe jak i estetyczne. Chapeu bas et merci:)

    • Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz zobaczyłam ten komentarz. Dziękuję! Tak mi się ciepło zrobiło na sercu! :)

  • Dominik

    Nie chcą w ogóle wyrosnąć. Rozwalaja się podczas przewracania, nawet proszek do pieczenia ich nie uratował..

  • Małgorzata Herman

    Pyszne placuszki, zrobiłam dla mojej rodzinki na niedzielne śniadanie. Tylko trzeba uważać, bo łatwo spalić :-) Mi się udało pierwszą turę :-) no i przewracanie wymaga zgrabnych ruchów. Robię Twój kolejny przepis i wszystko wychodzi, dziękuję! A te zdjęcia..masakra.. Zawsze robię się po nich głodna.

  • makate

    Zamierzam wypróbować przepis, mam tylko pytanie – czy można karob zastąpić gorzkim kakao? Czy to się sprawdzi?

    • Oczywiście :)

      • makate

        Super, dzięki za szybką odpowiedź :)