Bezglutenowa tarta z warzywami i boczkiem (paleo)

W ostatnim tygodniu miałam mało czasu, żeby zająć się przepisami. Zresztą kiedy wychodzi się z domu przed 9 a wraca po 20 to traci się całe światło dzienne i nie ma jak robić zdjęć. Ten weekend miałam poświęcić zupełnie na co innego (mam do napisania mnóstwo tekstów!) ale kiedy jedna z uczestniczek Detoksu (dzięki Ania!) podrzuciła pomysł zrobienia paleo wersji efektownej tarty z warzywami po prostu nie mogłam się oprzeć. Ciasto oparłam o przepis na kokosową tartę jednak zmodyfikowałam go bo dostałam sygnał, że ciasto jest zbyt kruche. Dodałam więcej masła i drugą mąkę – konopną. Takie połączenie jest idealne, bezpieczne do pieczenia i smaczne!

Składniki

Spód

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki konopnej
  • 2 jajka
  • 200 g masła lub oleju kokosowego w stanie stałym
  • 1/2 łyżeczki owoców czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól

Nadzienie

  • 2 duże marchewki
  • 1 cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 2 duże pietruszki
  • 4 podłużne plastry boczku
  • 1 łyżka mleka kokosowego w stanie stałym
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (bez cukru)
  • sól

Wskazówki

  • ok. 1 godziny
  • 200 °C
  • 4-6 porcji
  • średnica 22 cm

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do misy malaksera lub robota kuchennego (masło najlepiej pokroić w kostkę) i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Naczynie na tartę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy resztą masła. Wykładamy ciastem (jeśli komuś się uda może najpierw rozwałkować, ja ugniatam dłonią i palcami) nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Wszystkie warzywa myjemy. Marchewki i pietruszki najpierw obieramy. Następnie wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki (najlepsza są te z prostopadle ułożonym ostrzem, najczęściej tną na grubsze plastry) do warzyw. Bakłażana łatwiej nam będzie pokroić jeśli najpierw podzielimy do wzdłuż na ćwiartki.

Bywa tak, że marchewki po upieczeniu wychodzą twarde więc warto je wrzucić na 2-3 minuty do gotującej się wody przed ułożeniem w kompozycji.

W osobnym naczyniu mieszamy mleko kokosowe, jajko, musztardę i sól aż powstanie jednolity sos.

Wyciągamy spód tarty z lodówki, smarujemy obficie sosem i układamy paski warzyw i boczku jak spiralę, zaczynając od środka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto się zrumieni.

Smacznego!

tarta_2

tarta_3

 

 

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Aisha

    Co zamiast maki konopnej?

    • Jeśli nie masz problemów z wagą i nie jesteś na diecie redukcyjnej możesz dodać np gryczaną. Konopna to samo białko praktycznie więc lepiej się sprawdza w połączeniu z tłustą kokosową i z masłem.

  • skupię się tylko na efekcie wizualnym – cudna tarta:)

  • emadni

    Kasia, da radę bez boczku? Lub coś w zamian z lżejszego mięsiwa (nie przekonam dziecka, nie ma szans).. wiem, to trochę bez sensu, ale chcę ją w takim razie zrobić ostatniego dnia detoksu dla rodziny (świętowanie).

  • Agnieszka

    a czy spód z tarty z kapustą kiszoną pasowałby do tej tarty?

  • Paweł Jackowski

    wygląda prze-ko-za-cko !
    w smaku pewnie też jest mega , zawiera wszystkie składniki które lubię ;]

  • Agnieszka Sekular

    piękna jest :)
    Na co należy zwracać uwagę kupując olej kokosowy (rafinowany/nierafinowany)?
    Mam taki jak na zdjęciu – House of Asia. jest ok?

    • Do smażenia będzie. Do spożywania na zimno nie bardzo, bo pewnie jest rafinowany/filtrowany :)

      • Agnieszka Sekular

        właśnie nie ma na nim informacji czy jest rafinowany czy nie … :( ale pachnie kokosem (nie ma aromatów) więc myslalam, ze jednak nie jest rafinowany. cięzka sprawa dla początkującego :D

  • Dominik

    Najładniejsze zdjęcie na jakimkolwiek blogu kulinarnym ever :)
    nie wiem czy są jakieś konkursy ale wygrałabyś ;)

    • O mamo, dziękuję :)

    • Pełna zgoda! Większość zdjęć blogowych jest za jasna, „prześwietlona” (jestem ignorantką totalną jeżeli chodzi o zdjęcia, więc nie wiem czy to dobre pojęcie), taka płaska. A tu… Aż ślinka leci jak się ogląda <3

  • Sloma Slomska

    Mogę mieć pytanie jakiego obiektywu używasz do robienia zdjęć? Baordzo mi się podobają! :)

  • Myślałam, że to kwiat. :) Wygląda świetnie i na pewno tak smakuje, muszę sobie zrobić. Gdzie ja tylko mąkę konopną znajdę.

  • towardspaleo

    Szczęka mi opadła i gdzieś się przeturlała, idę szukać…
    Tylko gdzie ja mąkę konopną dorwę…

  • Robi wrażenie! Aż szkoda by mi było pokroić i zjeść takie cudeńko ;) – Daria

  • Dlaczego to jest takie piękne i dlaczego nie mam piekarnika :)
    Mój ulubiony blog kulinarny :) Full Pro,a jedzenie delicious :)
    Chili Con Carne Twjego autorstwa regularnie mam w jadłospisie :)

  • Czastka

    czy jest dobra na zimno?

    • matken

      Dobra jest w każdym stanie ;)

  • Natalia

    Cudowna tarta! Niesamowity efekt wizualny.
    Myślisz, że uda się zrobić z gotowej mieszanki mąki bezglutenowej?

  • Julia Orska

    Zrobiłam dziś dla mamy, wyszła pyszna:) Może wizualnie nie tak piękna, jak twoja, ale popracuję nad tym. Jedyny mankament to trochę rozpadające się ciasto, więc po ukrojeniu kawałka tarta straciła swój urok.

  • Ania

    Czy mąka z tapioki moze byc zamiast konopnej?

    • Ale to zupełnie inne mąki. Możesz spróbować ale nie zagwarantuję, że wyjdzie tak samo. Daj znać :)

  • Katarzyna Kałuża-Ćwidak

    W książce jest ten przepis jako bezzbożowa tarta i tam jest taka piękna forma do tarty… czy mogę się dowiedzieć co to za firma? Bo mi się taka marzy 😊

  • Marta

    Zrobiłam tartę ze szpinakiem, wykorzystując z tego przepisu spód. Nie dość, że ciasto wyszło konsystencji mokrego piasku i nie dało się wyciągnąć z formy kawałka w całości, to na dodatek ciasto jest po prostu słodkie! Kokos jest bardzo mocno wyczuwalny i w połączeniu ze szpinakiem i czosnkiem jest to kompletnie niejadalne… Co zrobiłam nie tak? Może mam złą mąkę? Proszę o odpowiedź, bo dopiero zaczynam z paleo i trochę mi to podcięło skrzydła :(