Bezglutenowa tarta z warzywami i boczkiem (paleo)

W ostatnim tygodniu miałam mało czasu, żeby zająć się przepisami. Zresztą kiedy wychodzi się z domu przed 9 a wraca po 20 to traci się całe światło dzienne i nie ma jak robić zdjęć. Ten weekend miałam poświęcić zupełnie na co innego (mam do napisania mnóstwo tekstów!) ale kiedy jedna z uczestniczek Detoksu (dzięki Ania!) podrzuciła pomysł zrobienia paleo wersji efektownej tarty z warzywami po prostu nie mogłam się oprzeć. Ciasto oparłam o przepis na kokosową tartę jednak zmodyfikowałam go bo dostałam sygnał, że ciasto jest zbyt kruche. Dodałam więcej masła i drugą mąkę – konopną. Takie połączenie jest idealne, bezpieczne do pieczenia i smaczne!

Składniki

Spód

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1/4 szklanki mąki konopnej
  • 2 jajka
  • 200 g masła lub oleju kokosowego w stanie stałym
  • 1/2 łyżeczki owoców czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól

Nadzienie

  • 2 duże marchewki
  • 1 cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • 2 duże pietruszki
  • 4 podłużne plastry boczku
  • 1 łyżka mleka kokosowego w stanie stałym
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon (bez cukru)
  • sól

Wskazówki

  • ok. 1 godziny
  • 200 °C
  • 4-6 porcji
  • średnica 22 cm

Wszystkie składniki ciasta wkładamy do misy malaksera lub robota kuchennego (masło najlepiej pokroić w kostkę) i mieszamy do osiągnięcia gładkiej masy. Naczynie na tartę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy resztą masła. Wykładamy ciastem (jeśli komuś się uda może najpierw rozwałkować, ja ugniatam dłonią i palcami) nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 20 min. Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Wszystkie warzywa myjemy. Marchewki i pietruszki najpierw obieramy. Następnie wszystkie warzywa kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki (najlepsza są te z prostopadle ułożonym ostrzem, najczęściej tną na grubsze plastry) do warzyw. Bakłażana łatwiej nam będzie pokroić jeśli najpierw podzielimy do wzdłuż na ćwiartki.

Bywa tak, że marchewki po upieczeniu wychodzą twarde więc warto je wrzucić na 2-3 minuty do gotującej się wody przed ułożeniem w kompozycji.

W osobnym naczyniu mieszamy mleko kokosowe, jajko, musztardę i sól aż powstanie jednolity sos.

Wyciągamy spód tarty z lodówki, smarujemy obficie sosem i układamy paski warzyw i boczku jak spiralę, zaczynając od środka. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut aż ciasto się zrumieni.

Smacznego!

tarta_2

tarta_3

 

 

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!

Powiązane wpisy

Krem z cukinii z szafranem 12.06.2014
Pikantna zupa krem z cukinii 22.09.2015