Bezglutenowe ciasto ze śliwkami

[UWAGA!] ten wpis jest aktualizowany! Pierwsza wersja pochodzi z października 2013. Udoskonaliłam przepis i dodałam nowe, lepsze zdjęcia :) Tym razem do ciasta wykorzystałam własne śliwki! Z tego powodu duma mnie rozpiera i mam nadzieję, że za jakiś czas będę mogła po prostu wyjść z domu, żeby je zebrać, zamiast przemierzać całe miasto samochodem.

Ostatnio niedziela kojarzy mi się głównie z odwiedzinami rodziny i szykowaniem obiadu na więcej niż nasze dwa żołądki. Bardzo lubię karmić gości a jeszcze bardziej lubię ich zaskakiwać nowymi przepisami. Nieczęsto przygotowuję desery a kiedy już to staram się, żeby to było coś prostego i smacznego. Tym razem przygotowałam szybkie i proste paleo ciasto ze śliwkami. Był to mój pierwszy wypiek z mąki kasztanowej i muszę przyznać, że kasztany nadały ciastu całkiem ciekawy, może trochę orzechowy smak. I po co komu mąka pszenna?

Składniki

  • 4 jajka (wiejskie)
  • 70 g ksylitolu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego (twardego kremu)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 200 g mąki kasztanowej
  • ok 10 twardych śliwek
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wskazówki

  • 40 min
  • 160 °C
  • 10 porcji

Mąkę przesiewamy przez sito z cynamonem i sodą oczyszczoną.

W mikserze ubijamy jajka z ksylitolem a następnie dodajemy olej, kremowe mleko kokosowe i ocet.

Kiedy mokre składniki się połączą stopniowo dodajemy wymieszane suche. Konsystencja ciasta powinna być średnio gęsta.

Formę nacieramy olejem kokosowymi posypujemy mąką kasztanową. Wylewamy ciasto do formy i na wierzchu układamy wydrylowane śliwki podzielone na świartki.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok 25 minut. Ciasto nakłuwamy wykałaczką. Jeśli po wyjęciu jest sucha wypiek jest gotowy.

Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Zamiast cukrem pudrem możemy posypać roztartym w moździerzu ksylitolem.

Smacznego!

plum_cake_2

plum_cake_3

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 148
białko 4 g
węglowodany 19 g
tłuszcz 6 g