Bezglutenowe gofry marchewkowe

No wiec z okazji cukrowego detoksu postanowiłam stworzyć własną wersję gofrów. Udało się już przyrządzić gofry kasztanowe. Ale skoro gofrownica już jest wśród nas… to muszę mieć więcej okazji do korzystania z niej :)

Postanowiłam wykorzystać koncepcję omletu marchewkowego i przygotować wersję ciasta gofrowego właśnie z marchewką. Gofry podałam na śniadanie z paleo bitą śmietaną zrobioną z kremu kokosowego i jajka. Wyszło pysznie! Mogłabym nawet powiedzieć, że lepiej niż oryginalne gofry z tradycyjną śmietaną  z proszku ;)

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki kasztanowej
  • 1 średnia marchew
  • 3 jajka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 7 g drożdży
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Krem

  • 4 łyżki kremu kokosowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wskazówki

  • 1 godz 15 min
  • 6 gofrów

W ciepłym mleku kokosowym rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. W tym czasie trzemy marchewkę na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy nadmiar soku.

Do przesianej mąki dodajemy jajka, marchewkę, cynamon i drożdże z mlekiem. Wszystko razem miksujemy blenderem tak, żeby składniki dokładnie się połączyły a włókna marchewki rozdrobniły. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Jeśli jest rzadsze dodajemy trochę przesianej mąki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. aż wyrośnie.

Składniki kremu miksujemy razem aż do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki na czas pieczenia gofrów.

Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę w takiej ilości aby mniej więcej zajęło powierzchnię grzania (ale nie za dużo, żeby się  nie rozlało).

Smacznego!

Grain free carrot waffle

Grain free carrot waffle

Grain free carrot waffle

Wartości Odżywcze

porcje 1 gofr
kCal 153
białko 6 g
węglowodany 14 g
tłuszcz 8 g