Ten banalny przepis powstał przypadkiem kiedy źle oszacowałam składniki potrzebne do cukiniowego brownie. Zostało mi całkiem sporo startej cukinii i akurat nie miałam pomysłu na śniadanie. Łatwo połączyć te dwa fakty, prawda? ;)
Placki wyszły bardzo smaczne, zielone i chrupiące. Zjedliśmy je z odrobiną sera koziego i rzeżuchą (która pasuje niemal do wszystkiego!).
Składniki
- 1.5 szklanki startej cukinii (bez pestek)
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki dyniowej
- 0.5 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- klarowane masło do smażenia
Wskazówki
15 min.
8 placków
Startą cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki miksujemy razem z pomocą blendera.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wykładamy po ok 1 łyżce ciasta na jeden placek. Smażymy z każdej strony aż się zarumienią.
Smacznego!

