Bezglutenowe placki cukiniowe

Ten banalny przepis powstał przypadkiem kiedy źle oszacowałam składniki potrzebne do cukiniowego brownie. Zostało mi całkiem sporo startej cukinii i akurat nie miałam pomysłu na śniadanie. Łatwo połączyć te dwa fakty, prawda? ;)

Placki wyszły bardzo smaczne, zielone i chrupiące. Zjedliśmy je z odrobiną sera koziego i rzeżuchą (która pasuje niemal do wszystkiego!).

Składniki

  • 1.5 szklanki startej cukinii (bez pestek)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki dyniowej
  • 0.5 czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • klarowane masło do smażenia

Wskazówki

  • 15 min.
  • 8 placków

Startą cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie składniki miksujemy razem z pomocą blendera.

Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i wykładamy po ok 1 łyżce ciasta na jeden placek. Smażymy z każdej strony aż się zarumienią.

Smacznego!

placki cukiniowe

placki cukiniowe

Wartości Odżywcze

porcje 1 placek
kCal 55
białko 4.8 g
węglowodany 3.4 g
tłuszcz 2.8 g
  • moiniak

    Wszystkie składniki mam! Usmażę je na oleju kokosowym:) Super przepis!

  • Agata

    jak zawsze super przepis ! jedno pytanie, czy można dać inną mąkę zamiast dyniowej, mam akurat kokosową i migdałową na stanie ? :)

  • Aniarz

    a z kasztanów jadalnych nadałaby się?

    • Tak ale unikam tego typu węglowodanów na śniadanie :)

      • Aniarz

        u mnie na kolację :)

  • ależ one smakowicie wyglądają:) lubię takie wszelkie placki…myślisz, że jak zastąpię mąkę dyniową mąką z soczewicy to też da radę?

    • Hej, na to pytanie Ci nie odpowiem bo soczewica nie występuje w mojej kuchni w ogóle ;) Dziękuję!

  • Kamila

    A myślisz że glutek z siemienia zamiast jajek dałby rade? staram się unikac jajek

    • Nie mogę powiedzieć na 100% bo używam jajek w ogromnych ilościach. Słyszałam, że siemieniem można zastąpić jajka ale nie sprawdzałam :)

  • Karolina

    wlasnie zjadlam te placuszki i.. byly smaczne,ale niestety nie byly chrupiace wrecz miekkie ;) z nygustwa cukinie wrzucilam do sokowirowki i polaczylam sok z miazszem i pewnie stad ten problem ;) ale nie zniechecilo mnie to poniewaz cukinie KOCHAM :D dzieki za porzucenie pomyslu :)

  • Aga

    Byłam taka głodna, że przeczytałam tylko składniki a wykonania już nie ;) i starłam cukinię na tarce na grubych oczkach, ale też się udały :) Połączenie z serkiem kozim idealne! Polecam

  • Mateusz

    Coś genialnego! Szczególnie połączenie cukinii z kozim serem. Nie miałem niestety mąki na stanie, a stosowne sklepy były jeszcze zamknięte, ale i tak były pyszne. Dodałem jeszcze sporo tymianku od siebie, bo lubię ;) Pozdrawiam