Marchewkowa zupa krem

Czasami dobre przepisy powstają przez przypadek. Z potrzeby chwili. Marchewkowa zupa krem na przykład powstałam kiedy wróciliśmy z K. po całym męczącym dniu spędzonym poza domem, wściekle głodni…. i nie skalkulowaliśmy czasu pracy wolnowaru. Okazało się, że nasz kurak potrzebuje jeszcze 3 godziny, żeby nasycić nasze żołądki!

Chwyciłam co było akurat w lodówce. A były to korzenie marchewki, których zawsze u nas pod dostatkiem. Zupełnie jak bulionu, który w litrowych słoikach wypełnia przestrzeń lodówki co tydzień.

Po ugotowaniu i zblendowaniu okazało się, że moja zupa jest dość mdła więc doprawiłam ją sokiem z cytryny, imbirem i gałką muszkatołową. Zmiana niewielka a efekt pyszny! Mogliśmy cierpliwie poczekać na dochodzący w garze drób.

Składniki

  • 500 g marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 500 ml domowego bulionu (może być mięsny i warzywny)
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • ½ szklanki śmietanki kokosowej
  • sól
  • sok z 1 cytryny

Wskazówki

  • 15 min
  • 4

Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem. Dusimy kilka minut i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem aż do uzyskania gładkiej masy.

Dodajemy passatę, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 2 minut.

Na koniec ściągamy z ognia, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i jeszcze raz mieszamy.

Smacznego!

marchewkowa zupa krem

marchewkowa zupa krem

marchewkowa zupa krem