Białe papryczki nadziewane baraniną

Czasem bywa tak, że najchętniej jadłabym minimalistyczne tatary z samym żółtkiem, czasami „wchodzą” same owoce. Taki minimalistyczny tydzień mam już za sobą. Tym razem, być może z uwagi na obniżenie temperatury otoczenia i pochmurne niebo, nabrałam ochoty na bardziej „domowe” obiadki. Chętnie spałaszowałabym gołąbki, w poniedziałek na obiad zaserwowałam sobie spaghetti z batata z sosem bolońskim a wczoraj? Papryczki nadziewane baraniną. Prawie takie jak robiła mama. Prawie, bo mama dodawała ryżu lub kaszy. Ja natomiast ryż zastąpiłam bakłażanem. Sprawdził się całkiem nieźle jako „wypychacz” a baranina z wyrazistym boczkiem i jarmużem smakowała wybornie!

Składniki

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 plastry surowego boczku
  • 1/2 cebuli czosnkowej
  • 1/2 dużego bakłażana
  • 3-4 liście jarmużu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • ok 150 g mielonej baraniny
  • sól do smaku
  • 5 białych papryczek
  • 1 szklanka bulionu

Wskazówki

  • ok 30 min.
  • 5 papryczek

Papryczki myjemy, wycinamy wieczka i usuwamy gniazda.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy bakłażana, również pokrojonego w kostkę, drobno posiekane liście jarmużu i musztardę, dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy mięso, solimy i dusimy ok 10 minut lub kiedy całe mięso zmieni kolor.

Nadzienie nakładamy do papryczek, które następnie układamy w garnku i podlewamy bulionem. Garnek przykrywamy pokrywką. Całość gotujemy pod przykryciem ok 5 minut aż papryczki zmiękną.

Smacznego!

papryczki_5

papryczki_3

papryczki_2

papryczki_4

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!