Paleo gołąbki

Po krótkiej przerwie (pracowity weekend!) wracam do dyniowego cyklu przepisów. Dzisiejsza propozycja tkwiła gdzieś z tyłu mojej głowy od dłuższego czasu. Tradycyjne, polskie gołąbki z sosem pomidorowym to zdecydowanie smak za którym i ja i K. tęsknimy od dawna. Zależało mi więc, żeby w końcu opracować wersję 100% paleo. Jedną z opcji jaką przyjęłam w swoich przepisowych rozważaniach było wykorzystanie miąższu dyni makaronowej.

W końcu się udało! Konsystencja moich gołąbków trochę się różni od tradycyjnych ale smakiem zdecydowanie im dorównują. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że wykorzystam ten przepis jeszcze nie raz. Nie raz spróbuję też odtworzyć fakturę tradycyjnego gołąbkowego nadzienia.

Jak to się mówi, z angielska, „stay tuned” i spróbuj gołąbka ;)

Składniki

Gołąbki

  • ok 14 liści białej kapusty
  • 1 dynia piżmowa
  • 500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 szklanki bulionu
  • sól i pieprz

Sos

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • ok 1 godz.
  • 180 °C
  • 10 gołąbków

Dynię nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C aż zmięknie. Kroimy na pół, łyżką usuwamy pestki a następnie oddzielamy miąższ od skóry. Pozostawiamy miąższ do ostygnięcia.

W tym czasie obieramy liście kapusty, usuwamy część zgrubiałego pędu i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok 3 minut aż zmiękną. Odkładamy do ostygnięcia.

Posiekaną cebulę i czosnek wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażymy aż się zeszkli.

Wszystkie składniki gołąbków (poza kapustą) dokładnie mieszamy. Powstałe nadzienie nakładamy na przygotowane wcześniej liście kapusty (ok 1,5 łyżki na porcję), zakładamy boki i zawijamy gołąbki.

Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 30 min.

Wszystkie składniki sosu gotujemy razem kilka minut na małym ogniu. Polewamy gołąbki przed podaniem.

Smacznego!

paleo_golabki1

paleo_golabki2

paleo_golabki4

  • Malgorzata Ziewiec

    Hmm… A dynia Hokkaido myślisz, że się nada?

    • Wydaje mi się, że makaronowa ma bardziej zwartą strukturę, ale możesz spróbować :)

  • alex

    Czy dużo tłuszczu dziennie jesz ?

  • Gosia Ciachoification

    Przepis wypróbuję z pewnością w ten weekend. To będą moje pierwsze gołąbki :) Zna Pani mleko kokosowe w kartonie Aroy-d? Skład wg mnie jest ok, smak i konsystencja super ale dlaczego się nie rozwarstwia ?

  • castellana

    A gdzie mięso? Rozumiem ze do dyni dodaje mięso, czosnek i cebulę i zawijam.? Pozdrawiam

    • „Wszystkie składniki gołąbków (poza kapustą) dokładnie mieszamy. ” Mięso jest na liście składników :)

      • castellana

        Racja:)

  • castellana

    Zrobiłam! Wyszły pyszne!

  • Ala

    Absolutnie rewelacyjne! Pierwszy raz robiłam gołąbki więc okazuje się, że żadna wprawa nie jest tu potrzebna :-)

  • Julita

    A jesli nie mogę nigdzie dostać dyni piżmowej (aktualnie nie ma żadnej) to czym mogłabym ją zastąpić??

  • Małgorzata Madyda

    Gołąbki już w piekarniku, mam nadzieję, że się udadzą :D Miałam tylko jeden problem z dynią. Zrobiła się miękka z zewnątrz na tyle, że mogłam zdjąć skórkę, ale miąższ nadal był twardy. Jak długo piekłaś dynię, aby miąższ był miękki? Pozdrawiam :)

  • Kasia

    Genialne! Wspaniały pomysł, przepis i ten sos , nic dodać nic ując. Dziękuję :)