Brownie z batatów ze śliwką kalifornijską

Pamiętacie jak pisałam Wam na facebooku o projekcie,  w którym wzięłam udział? 8 blogerek kulinarnych (w tym ja) przygotowało 16 przepisów kulinarnych z wykorzystaniem śliwki kalifornijskiej. Potem wszystkie przepisy wraz ze zdjęciami przywędrowały do mnie a ja złożyłam je w formę ebooka. Jeśli jeszcze nie wiecie jak go zdobyć to macie ostatnią szansę, żeby się przekonać bo będzie to możliwe jeszcze tylko do jutra!

Wystarczy wziąć udział w badaniu – wypełnić anonimową ankietę na temat odżywiania a następnie cieszyć się bogactwem przepisów, pięknymi zdjęciami i oczywiście … składem ;)

W ramach zachęty publikuję dziś jeden z moich przepisów – brownie z batatów. Po więcej klikajcie tutaj!

Składniki

Ciasto

  • 300 g śliwek kalifornijskich
  • 700 g batatów
  • 150 g daktyli bez pestek
  • 7 łyżek niesłodzonego kakao
  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Do posypania

  • 1 łyżeczka surowego kakao lub karobu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Wskazówki

  • 1 godz. 20 min
  • 180 °C
  • 10 kawałków

Bataty obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będą miękkie. Odlewamy wodę, a ugotowane bataty pozostawiamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie i daktyle zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilka minut aż zmiękną. Bataty i suszone owoce wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Następnie wbijamy jaja, dodajemy olej, kakao, sodę oczyszczoną i miksujemy jeszcze raz.

Gotową masę ciasta rozlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy ok. 40 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na ok. 10 min w suche miejsce, żeby stężało.

Przed podaniem możemy oprószyć mieszanką kakao i cynamonu.

Smacznego!

brownie z batata

brownie z batata 2

brownie

Wpis powstał we współpracy z California Prune Board.

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Ale pysznie wygląda:) jutro robię po wspinaniu

  • joana

    chodzi o sliwki suszone?

  • Kiedy to ja ostatnio widziałam bataty? Przyznam, że dość niespotykany składnik w sklepie a co dopiero w wypieku. Będę się w sklepie lepiej teraz rozglądać. :)

    • Karolina

      W Biedronce dziś kupiłam :)

  • Ateora

    A tak z ciekawości, w jakim celu jest przeprowadzana ta ankieta?

  • A.wu

    W jakiej formie piekłaś brownie? Chodzi mi o wymiary :)

    • A.wu

      Zrobiłam w kwadratowej 23×23 cm i było ok.
      Mam tylko zastrzeżenie do bardzo miękkiej konsystencji. Wydaje mi się, że lepiej odrobinę zagęścić masę mąką, by bardziej przypominała klasyczne brownie.
      A bataty są w Biedronce po 6,99zł/kg ;)

      • Kawalerzystka

        Ile mąki proponujesz, gdyż dziś będę robić :)?

  • patrycja

    zrobiłam – przepyszne i łatwe w wykonaniu:) Mniami! Dzięki!

  • Justyna

    Śliwki obowiązkowe? Pewnie wiążą całość… Można czymś zamienić?

    • Wiązać nie wiążą ale dodają słodyczy. Pomyślałabym o zwiększeniu ilości daktyli jeśli chcesz zrezygnować ze śliwek :)

  • Ewa KK

    badanie zakończone już więc jak zdobyć tego e-booka ?

  • yoanka

    Jak myślisz Kasiu, wyjdzie bez jajek? Czy się rozpadnie?

  • sylwia

    Chcialabym zrzucic pare kg. Zastanawia mnie czy jedzac takie pysznosci (przestrzegajac wszystkich zasad paleo) i trenujac 4x w tyg. jest to mozliwe? :)

    • goja009

      nie.

  • Mila

    Zrobiłam brownie wg przepisu i wyszło pyszne :). Z obserwacji: brownie z blaszki wychodzi naprawdę bardzo miękkie, bardziej jak mus zapieczony z wierzchu, niż jak ciasto. Polecam pieczenie tego ciasta w porcjach w papilotkach do muffinów – część tak zrobiłam, nakładałam po dwie łyżki i piekłam razem z ciastem. Wizualnie nie wyszły zbyt piękne niestety (nie mają w formie nic wspólnego z muffinami, wychodzą placki :) ), ale były lepsze niż porcja z blaszki – bardziej suche i przypominające konsystencją prawdziwe brownie. Następnym razem całość zrobię tylko z daktyli, upiekę poporcjowane w papilotach i może potrzymam z 10 minut dłużej, żeby bardziej wyschło – powinno być idealnie :).

  • Katarina Naima Bana-Lopez

    Słuchajcie! Dodałam szklankę mąki kokosowej! Włożyłam do silikonowych foremek od muffinek z papilotami.To jest to! Pycha!

  • bligee

    Robił ktoś bez jajek?

  • Ola

    Blaszka jakich wymiarów? :)