Burger wołowy w bezglutenowej bułce z kalafiora

Lubię burgery ale odkąd zdecydowałam się odstawić produkty zbożowe musiałam się z nimi pożegnać. Od dłuższego czasu szukałam jakiejś alternatywy dla zbożowej bułki, która trzyma mięso i składniki „w kupie”. Do tej pory jadłam burgera po prostu bez niej ale wiadomo, to nie to samo :) Wtem! na ratunek przyszedł instagram a właściwie jedna z obserwowanych przeze mnie użytkowniczek whatkateate, która prowadzi też bloga kulinarnego z przepisami paleo. Oto oryginalny przepis Kate: Paleo caulifower buns

Moja wersja ma trochę inny stosunek składników no i mąkę kasztanową (którą mocno pokochałam) zamiast kokosowej.

Składniki

Bułki

  • 400g surowego kalafiora
  • 3 łyżki mąki kasztanowej
  • 3 jajka (rozm. m)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tymianku
  • sól i pieprz

Mięso

  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka
  • sól i pieprz

Dodatki

  • plastry buraka (z przepisu na burgery cielęce )
  • pomidor
  • roszponka
  • szpinak
  • plaster salami lub kindziuka
  • plaster sera koziego

Wskazówki

  • 30 min
  • 200 °C
  • 2 burgery

Nagrzewamy piekarnik do 200°C smarujemy blachę tłuszczem (ja użyłam odrobiny oleju kokosowego).

Surowego kalafiora trzemy lub blendujemy tak, żeby uzyskać grube „ziarna”. Wrzucamy do miski, dodajemy posiekany czosnek, tymianek, sól, pieprz i (powoli, cały czas mieszając) jajka oraz mąkę. W związku z tym, że każdy może inaczej zmielić kalafiora polecam stopniowe dodawanie i mąki i jajek, które w dużym stopniu budują kleistość „ciasta”. Nie może ono być zbyt rzadkie tak, żeby łatwo było nam uformować bułki i żeby nie rozpadały się przy konsumpcji :)

Formujemy górę i dół (potem może nam być ciężko przekroić a poza tym dwie osobne połówki lepiej nam się przypieką) i układamy na blasze. Wsadzamy do piekarnika na 25-30 min.

Mięso mieszamy dokładnie z posiekanym czosnkiem i szalotką oraz jajkiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy jeszcze raz. Smażymy (najlepiej bez tłuszczu) na patelni z każdej strony aż przyrumieni się z obu stron. Uwaga! dobrze odsączyć mięso z nadmiaru soku zanim położymy na „bułce” :)

Gotowe burgery układamy na bułce razem z dodatkami i wcinamy ze smakiem!

Burger wołowy w bułce kalafiorowej

Wartości Odżywcze

porcje 1 burger (bez dodatków)
kCal 400
białko 40 g
węglowodany 22 g
tłuszcz 17 g
  • Kittlyn

    A jaka mąka bezglutnowa bedzie najlepsza?