Cukiniowe brownie z kokosowym kremem (paleo, bez cukru)

Inspiracją dla tego deseru był baton Kinder Mleczna Kanapka. Tak dawno jej nie jadłam i trochę tęsknię za tym smakiem. Niestety. Mleko kokosowe i ksylitol nie są dobrymi kandydatami do naśladownictwa w tym przypadku ale efekt eksperymentu tak mi się spodobał, że postanowiłam się z Wami podzielić przepisem. Tym bardziej, że dziś dzień czekolady a ciastko jest mocno czekoladowe :)

A więc pieczcie i najadajcie się zdrową alternatywą :)

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki startej cukinii (bez pestek)
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 buteleczki aromatu waniliowego

Krem

  • 1 szklanka kremu kokosowego (twardej warstwy z mleka kokosowego)
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100ml ciepłej wody

Wskazówki

  • ok 1.5 godz.
  • 180 °C
  • 18 kawałków
  • 37 x 25 cm

Odciskamy nadmiar wody z cukinii. Wszystkie składniki ciasta mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Można do tego celu użyć miksera lub blendera. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, dwie prostokątne blaszki do pieczenia wykładamy papierem i rozlewamy na każdą po pół masy. Pieczemy przez ok 20 minut.

Krem kokosowy ubijamy w mikserze aż do uzyskania gładkiej masy. W międzyczasie dodajemy ksylitol, olejek i żelatynę rozpuszczoną w ciepłej wodzie. Wstawiamy krem na 20 minut do lodówki.

Gotowy krem wykładamy do jednej z blaszek na ostudzone ciasto. Wyrównujemy masę i przykrywamy drugą warstwą ciasta. Całość wstawiamy ponownie do lodówki na ok godzinę choć najlepiej smakuje po chłodzeniu przez całą noc :)

Smacznego!

Paleo brownie with coconut cream

Paleo brownie with coconut cream

Wartości Odżywcze

porcje 1 kawałek
kCal 146
białko 4 g
węglowodany 13 g
tłuszcz 10 g