Grillowane polędwiczki wieprzowe z borowikami i kurkami

Wykorzystując ostatnie chwile sezonu na grzyby staram się je przyrządzać jak najczęściej. Dzisiaj propozycja na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Sos zawiera podgrzybki i kurki za to nie znajdziecie w nim ani grama laktozy :)

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • ok 200 g borowików
  • ok 100 g kurek
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
  • 1/2 cebuly np czosnkowej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 20 min
  • 2 porcje

Borowiki i kurki myjemy (sprawdzamy czy nie są robaczywe) i kroimy na średniej wielkości kawałki (małych kurek nie kroimy). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszklą dodajemy grzyby i dusimy aż puszczą soki. Solimy, pieprzymy i dodajemy mleko kokosowe. Dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut.

Polędwiczki kroimy na cienkie plasterki (wcześniej usuwamy ścięgna) i delikatnie rozbijamy (np dłonią). Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu).

Smacznego!

polędwiczki w sosie grzybowym

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 250
białko 23 g
węglowodany 8 g
tłuszcz 11 g