Wykorzystując ostatnie chwile sezonu na grzyby staram się je przyrządzać jak najczęściej. Dzisiaj propozycja na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Sos zawiera podgrzybki i kurki za to nie znajdziecie w nim ani grama laktozy :)
Grillowane polędwiczki wieprzowe z borowikami i kurkami
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- ok 200 g borowików
- ok 100 g kurek
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 1/2 cebuly np czosnkowej
- 1 ząbek czosnku
- pieprz i sól
Wskazówki
- 20 min
- 2 porcje
Borowiki i kurki myjemy (sprawdzamy czy nie są robaczywe) i kroimy na średniej wielkości kawałki (małych kurek nie kroimy). Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy się zeszklą dodajemy grzyby i dusimy aż puszczą soki. Solimy, pieprzymy i dodajemy mleko kokosowe. Dusimy wszystko razem jeszcze kilka minut.
Polędwiczki kroimy na cienkie plasterki (wcześniej usuwamy ścięgna) i delikatnie rozbijamy (np dłonią). Solimy, pieprzymy i smażymy kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu).
Smacznego!