Grillowane warzywa z kurczakiem i fetą

Od czasu do czasu staram się urozmaicić drobiowe posiłki tak, żeby nie popaść w rutynę. Lubię paprykę i cukinię i wydaje mi się, że dobrze się komponują ze słoną fetą smakowo i wizualnie, całość prezentuje się wyjątkowo kolorowo i apetycznie.

Taki posiłek w oryginalnym zestawie dostarcza w przeważającej ilości białka. W wersji przed treningiem można podawać z brązowym ryżem.

Danie przetesowane kilkakrotnie na męskim podniebieniu. Z dużym sukcesem ;)

Składniki

  • 400g fileta z kurczaka
  • 1/3 opakowania fety
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 bakłażana
  • świeży majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka (przyprawa)
  • odrobina oliwy
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 30 min
  • 150 °C
  • 3 porcje

Bakłażana i cukinię kroimy w cienkie plasterki, papryki w cienkie paski, ząbki czosnku na mniejsze kawałki. Wszystko układamy na blaszce do pieczenia (obowiązuje pełna dowolność :) ). Pryskamy delikatnie oliwą w sprayu, całość solimy i  wstawiamy na 15 minut do piekarnika nastawionego na 150°C. Mniej więcej w połowie czasu mieszamy warzywa.

Filet z kurczaka kroimy na drobne plasterki, dodajemy trochę pieprzu i słodkiej papryki (w proszku). Grillujemy na patelni bez tłuszczu.

5 minut przed końcem pieczenia warzyw na blaszkę dokładamy kurczaka i pokruszoną na kawałki fetę . Dwie minuty przed końcem dodajemy świeży majeranek.

Grillowane warzywa

Grillowane warzywa

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 222
białko 34 g
węglowodany 9 g
tłuszcz 7 g