Grillowany czarniak z awokado

Wczoraj był pierwszy dzień na nowej diecie. Normalnie na kolację zjadłabym twaróg z dodatkami. Tym razem jednak postawiłam na rybę. Szczerze mówiąc nigdy nie jadłam czarniaka (nawet o nim nie słyszałam) jednak krótki wywiad internetowy pozwolił mi dowiedzieć się, że jest to ryba z gatunku dorszowatych a więc o chudym mięsie. Do ryby „surówka” z awokado zawierającego zdrowy tłuszcz. Danie przyrządza się błyskawicznie, w sam raz na szybką kolację.

A tak na marginesie: Od dziś Gotuj Się jest na Bloglovin! :)

Składniki

  • 180g fileta z czarniaka
  • 1 średnie, lekko twarde awokado
  • 3 orzechy włoskie
  • 2 plasterki cytryny
  • pieprz i sól

Wskazówki

  • 10 min
  • 2 porcje

Filet przekroić na pół, natrzeć solą, pieprzem i posiekanymi orzechami włoskimi. Grillować z każdej strony ok 2 minut zaczynając od strony ze skórką.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać ze skóry. Połówkę pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Na warstwie awokado położyć zgrillowaną rybę, dodać plaster cytryny.

Smacznego :)

czarniak

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 174
białko 17 g
węglowodany 1,6 g
tłuszcz 10 g