Przepis jest inspirowany pewną przyprawą do jabłecznika dostępną w sklepie. Stosowałam ją do tej pory jednak zaczyna mnie denerwować wszędobylski cukier :) Bardzo ciężko kupić mieszankę przypraw do potraw słodkich bez cukru właśnie. Dlatego postanowiłam przygotować taką mieszankę sama. Zajrzałam do składu, dobrałam składniki trochę na oko i wyszło pysznie i baaardzo aromatycznie.
Jesienna przyprawa korzenna
Składniki
- 45 goździków
- 9 łyżeczek startego cynamonu
- 4 łyżeczki startego imbiru
- starta skórka z dwóch małych cytryn
Wskazówki
- 1/2 słoiczka
Skórkę z cytryny trzemy na drobnych oczkach, rozkładamy na papierze w suchym miejcu i suszymy np przez noc.
Goździki rozcieramy w moździerzu, dosypujemy ususzoną skórkę z cytryny i rozcieramy ponownie, dodajemy cynamon i imbir i wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego!