Kasztanowe pancakes z morelami

Kiedy przychodzi lato i pojawiają się nasze krajowe, sezonowe owoce, trudno się im oprzeć. Do takich owoców, wg mnie, należą przede wszystkim truskawki i …morele. Pamiętam, że kiedy byłam (dużo) młodsza, mama kilka razy zabrała mnie na zbiór moreli do ogrodu znajomej. Działka była niezamieszkana, na środku stał opuszczony dom a ogród był gęsto zarośnięty drzewami i krzewami. Dla dziecka z bogatą wyobraźnią nie można sobie wyobrazić lepszego pleneru do zabaw ;)

No więc bawiłam się w najlepsze, podczas gdy mama i siostra w pocie czoła i po kolana w pokrzywach zbierały morele, by potem zrobić z nich przepyszne konfitury i kompoty,  z których korzystaliśmy przez całą jesień i zimę.

Konfitura jest dość pracochłonna a kompotów już nie pijam a bardzo chciałam przywołać ten letni klimat. Pomyślałam, że bezglutenowe placki z mąki kasztanowej z zatopionymi w nich soczystymi morelami to będzie to. Do tego sos morelowo-waniliowy i aż ślinka cieknie na samo wspomnienie!

Przepis jest oczywiście zdrowszą alternatywą tradycyjnych placków ale wciąż to duża dawka węglowodanów więc pamiętajcie o zachowaniu umiaru ;)

Składniki

Ciasto

  • 150 g mąki kasztanowej
  • 1/2 opakowania drożdży instant
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 jaja
  • 1/2 łyżeczki ksylitolu
  • 1 szczypta soli
  • kilka moreli bez pestek

Sos morelowy

  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 g moreli bez pestek

Wskazówki

  • 15 min.
  • 12 placków

Miksujemy składniki ciasta tak, aby uzyskać gęstą masę, jak na racuchy odstawiamy na chwilę do delikatnego wyrośnięcia. W tym czasie kroimy morele w plasterki .

Ciasto wylewamy porcjami na patelnię nasmarowaną olejem kokosowym lub masłem klarowanym. Na środku każdej porcji układamy morele. Smażymy z dwóch stron, aż się zrumienią.

W garnku karmelizujemy ksylitol z wodą. Dodajemy sok z cytryny, pestki z laski wanilii i pokrojone morele. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i poczujemy ich intensywny aromat.

Placki układamy piętrowo na talerzu i polewamy sosem.

Smacznego!

apricot_pancakes1

apricot_pancakes3

apricot_pancakes4

Wartości Odżywcze

porcje 1 placek
kCal 89
białko 2.8 g
węglowodany 13 g
tłuszcz 3 g

Powiązane wpisy

Paleo panna cotta 12.12.2013
Paleo quiche z łososiem i brokułami 03.01.2014