Klopsiki szwedzkie (bez mąki) z piekarnika

Każdy Detoks Cukrowy ma swoje hity. Raz była to siemianka, następnym razem frytki z selera. Jeśli natomiast chodzi o edycję 2017 to dla mnie mija pod znakiem klopsów/pulpetów. Jemy je solo, w zupach, z sosem… na wszelkie możliwe sposoby.

Wielu z Was prosiło o przepis na klopsy, inni dzielili się swoimi sposobami na ich przyrządzenie. Postanowiłam pójść za ciosem i przygotować własne przepisy.

Na pierwszy ogień poszły klopsiki w wersji za którą trochę tęsknię (tak, kupowałam klopsiki IKEA!) – klopsiki szwedzkie.

Ich przygotowanie może wymaga ciut zaangażowania ale smak jak najbardziej wynagradza trudy.

Zresztą spróbujcie sami!

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego (np karczek)
  • 500g mięsa mielonego wołowego (np antrykot)
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka startego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 1 całe jajo kurze
  • 2 żółtka kurze
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula

Wskazówki

  • 20 min przygotowanie, 20 min pieczenie
  • 150 °C
  • ok 40 klopsików

Piekarnik nagrzewamy do 150ºC.

W tym czasie siekamy drobno czerwoną cebulę i szklimy ją na patelni z roztopioną łyżką masła klarowanego. Studzimy.

Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, jajkami, roztopioną resztą masła klarowanego i ostudzoną zeszkloną cebulą.

Z powstałej masy formujemy klopsiki i podsmażamy je z każdej strony na patelni (obracając). Następnie klopsiki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15-20 min.

Smacznego!

szwedzkie1

szwedzkie2