Kokosowe cienkie placki z kapustą i grzybami

Pewnego dnia wstałam rano, zajrzałam do lodówki i znalazłam jajka, kiełbasę oraz kiszoną kapustę. Jeszcze świąteczną ale pachniała i smakowała dobrze ;) Tak, z konieczności, powstał pomysł na śniadanie. Właściwie to przepis jest równie dobry na kolację. Jak wolicie.

Kiedy powtarzałam tą kuchenną wariację postanowiłam dodać jej trochę pieprzu. A raczej chilli. Wyszło wytrawnie, trochę polsko trochę … inaczej :) Napewno jeszcze nie raz skorzystam z przepisu. Zwłaszcza ze względu na niezliczone zdrowotne właściwości kapusty kiszonej.

Składniki

Ciasto

  • 4 jajka
  • 3-4 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • sól

Nadzienie

  • 2 garści kapusty kiszonej
  • 50g suszonych grzybów (podgrzybek, borowik)
  • 30 g dobrej wiejskiej kiełbasy
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Wskazówki

  • 15 min
  • 8 placków

Do miski wbijamy jajka i dodajemy mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę kokosową. Ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Rozgrzewamy patelnię. Smarujemy delikatnie olejem kokosowym i smażymy niewielkie porcje ciasta tak, żeby otrzymać cienkie placki.

Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka minut.

Na drugiej patelni podsmażamy kiełbasę aż puści trochę tłuszczu. Wtedy dokładamy posiekaną w piórka cebulę i starty ząbek czosnku. Następnie dodajemy odsączone z wody i posiekane w paski grzyby. Smażymy ok 2 minuty.

Na koniec dodajemy średnio posiekaną kapustę kiszoną, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy ok 10 minut.

Gotowe nadzienie układamy na plackach i zawijamy jak lubimy :)

Smacznego!

Coconut thin pancakes with sauerkraut and mushrooms

Coconut thin pancakes with sauerkraut and mushrooms

Wartości Odżywcze

porcje 1 placek
kCal 84
białko 5 g
węglowodany 3 g
tłuszcz 6 g
  • www.relishmeals.blogspot.com

    Tu czuję się bardzo zaskoczona! Mąkę kokosową do tej pory zawsze stosowałam tylko do słodkich dań, a tu proszę – kiełbasa, grzyby i kapusta! Bardzo mnie zaintrygowałaś. Może warto poeksperymentować… :)
    PS: piękne zdjęcia!

  • Kasia G.

    Ciekawy pomysł :)
    W przepisie jest czeski błąd ‚Na drugiej patelni podsmażamy cebulę aż puści trochę tłuszczu. Wtedy dokładamy posiekaną w piórka cebulę’

    • Lubię tak od czasu do czasu sprawdzić czy naprawdę czytacie przepisy ;) A tak serio to dzięki wielkie! Posty piszę zwykle po nocach i czasami zdarzą się wpadki :)

  • Wyglądają obłędnie!

  • Agata Esz

    Witam, mam pytanie :)
    Dzisiaj robiłam placki i smakowo są wspaniałe, zresztą jak wszystkie dania prezentowane na blogu :)
    ale strasznie się rozwalały na patelni, nie chciały się przewracać, przywierały… po usmażeniu nie było mowy o zwinięciu, czy może coś mi Pani podpowie ?
    gdzie popełniłam błąd?
    pozdrawiam serdecznie :)

    • Powiem szczerze, że jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby placki mi się rozwalały :). Czy patelnia była dobrze nagrzana? Może proszę spróbować posmarować ją tłuszczem (najlepiej kokosowym albo klarowanym masłem), albo poeksperymentować z ilością mleka kokosowego i mąki? Zauważyłam, że mąka kokosowa z różnych źródeł zachowuje się trochę inaczej. Może ta Pani jest bardziej chłonna i wtedy należy zmniejszyć jej ilość osiągając przewagę jaj? :)

      • Agata Esz

        Patelnie rozgrzeje lepiej następnym razem i wysmaruję.
        Właśnie pomyślałam, że może mleko było kiepskiej jakości, chyba spróbuje kupić „lepsze”. Mąka jedna z popularniejszych i polecanych ale zastosuje się do sugestii i uwag i poeksperymentuję :)
        Bardzo dziękuje i serdecznie pozdrawiam :)
        ps. blog jest wspaniały :)

  • magda

    co zamiast jaj? – mam nietolerancje na bialko jaj, a kielbasa bez glutenu skad?