Krokiety kasztanowe z nadzieniem mięsno – grzybowym

Dzisiaj pierwszy z przepisów na przekąski, które podałam wczoraj podczas World Usability Day w Krakowie. Krokiety rozeszły się w ekspresowym tempie na przerwie obiadowej co bardzo mnie ucieszyło :) Obawiałam się trochę, że wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do krokietów z czymś (np barszczem) więc na wszelki wypadek  przygotowałam też domowy sos barbecue ale jak się okazało solo też były całkiem smaczne.

Składniki

Ciasto (podobnie jak z przepisu na naleśniki bezglutenowe)

  • 1 szklanka wody kokosowej (pod wpływem zimna mleczko rozwarstwia się na krem i wodę)
  • 6 jajek
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 300 g pieczarek
  • kilka suszonych borowików (lub podgrzybków)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • pieprz, sól

Wskazówki

  • 40 min
  • 10 naleśników

Naleśniki smażymy jak w przepisie. Ważne, żeby nie były za grube bo będą pękać na zagięciach, ale też nie za cienkie.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek tak, żeby się zeszklił. Do czosnku dodajemy pokrojone wcześniej namoczone i odsączone suszone grzyby. Następnie dodajemy mięso. Solimy i pieprzymy. Dusimy dokładnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy mięso się poddusi dodajemy tymianek i posiekane pieczarki. Dusimy jeszcze kilka minut aż pieczarki ściemnieją.

Przygotowany farsz odsączamy z nadmiaru wody (przez gęste sitko) i mielimy w maszynce do mięsa, żeby uzyskać konsystencję zwartej pasty.

Zawijanie krokietów jest bardzo proste. Nakładamy farsz na środek, zostawiając ok 2 cm od krawędzi naleśnika (moje krokiety smażyłam na małej patelni o średnicy 15 cm), zaginamy delikatnie boki i zawijamy w rulon jak naleśnika. Układamy krokiety na tacy zawinięciem do dołu i zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Ja zostawiłam krokiety na noc i dzięki temu były bardziej zwarte, nie rozwijały się.

Krokiety są dobre i na ciepło i na zimno.

Smacznego!

Krokiety bezglutenowe

Krokiety bezglutenowe

Wartości Odżywcze

porcje 1 krokiet
kCal 120
białko 12.4 g
węglowodany 5 g
tłuszcz 6 g
  • Monika

    Bardzo pyszne naleśniki, ja zrobiłam z nadzieniem z kaszanki bezglutenowej, którą usmażyłam z cebulką, dodałam świeżej natki pietruszki. I jeszcze zrobiłam dip z majonezu i chrzanu, którym polałam naleśnik. Podałam z kiszonym ogórkiem i z pokrojoną renetą. Pyszne danie i oryginalne.

    • Ooo super pomysł! :) A kaszanka bezglutenowa z czym jest? Mam trochę wiejskiej kaszanki w lodówce ale nie jadam kaszy i nie wiem co z tym fantem zrobić ;)

      • Monika

        kaszanka bezglutenowa jest z kaszą gryczaną, mozesz ja czasem kupic w Almie, rowniez stoisko Krakowski Kredens.
        Ta która Ty masz jest pewnie z kaszą jęczmienną.

        • Hmm problem w tym, że ja nie jem żadnej kaszy. No nic chyba muszę się obejść ze smakiem bo jak na wsi powiem, że chcę kaszankę bez kaszy to się w czoło popukają ;)

          • Monika

            rozumiem, takie 100% paleo. Właściwie w tego naleśnika to można napchać co się lubi i oblizywać palce.