Królik w sosie pomidorowym

Wiecie, że wczoraj miało miejsce przełomowe wydarzenie? Udało mi się zrobić zdjęcie obiadu, na bloga, do przepisu! Po prawie dwóch miesiącach!

Szczęśliwym obiadem było cukiniowe spaghetti i królik w sosie pomidorowym – danie inspirowane przepisem Doroty, która zwyciężyła w konkursie podczas zeszłorocznego Detoksu Cukrowego. Dorota przygotowała sos z mięsem z zająca i spaghetti z marchewki. Zmodyfikowałam jej przepis dostosowując do składników, które akurat miałam pod ręką i voilà!

Co za ulga, nawet sobie nie wyobrażacie… Swoją drogą kontrolnie spytałam K. co sądzi o obiedzie i stwierdził, że był pyszny. Myślę, że to najlepsza reklama!

Składniki

Sos

  • ok 500 g mięsa królika (z rosołu lub surowe)
  • 1,5 czerwonej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 - 1,5 szklanki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła klarowanego

Makaron

  • 3 duże cukinie
  • sól

Wskazówki

  • 30 min - 1 godz 30 min
  • 3 porcje

Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i dwa całe ząbki czosnku.

Kiedy cebula się zeszkli wrzucamy liście laurowe i mięso (mięso z rosołu wcześniej obieramy z kości i rozdrabniamy palcami, mięso surowe dzielimy na małe kawałki) i podsmażamy chwilę. Następnie podlewamy wszystko winem i  gotujemy aż odparuje.

Po odparowaniu wina dodajemy przecier pomidorowy. Delikatnie mieszamy i gotujemy od 10 minut (jeśli używamy mięsa z rosołu) do 1 godziny pod przykryciem (jeśli używamy mięsa surowego – do miękkości).

Następnie dodajemy śmietankę kokosową i pozostałe przyprawy i zioła. Mieszamy delikatnie i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu. Wyciągamy czosnek i liście laurowe.

Makaron z cukinii przygotowujemy za pomocą tarki spiralnej (spaghetti) lub obieraczki (tagliatelle). Zalewamy na chwilę gorącą osoloną wodą i odcedzamy.

Podajemy z przygotowanym sosem z królika.

*W wersji dla jedzących bezglutenowe zboża makaron z cukinii można zastąpić makaronem ryżowym.

Smacznego!

krolik4

krolik2