Kurczak w kokosie z sałatką z melonem

Dzisiejszy obiad przygotowałam z tego co akurat było „w koszyku”. Miałam już pomysł na kurczaka z wiórkami kokosowymi ale brakowało mi towarzystwa dla niego. Przypomniałam sobie o sałacie lodowej, która została z kolacji i melonie, który jakoś się zapodział między owocami i warzywami. Pomyślałam, że to zestawienie wzbogacone o paprykę będzie dobrym dodatkiem do chrupiących kawałków piersi z kurczaka. Sprawdziło się :)

Składniki

Kurczak

  • 400g piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • curry w proszku

Sałatka

  • 1/2 melona (miodowego lub kantalupa)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • sól i pieprz

Wskazówki

  • 25 min
  • 2 porcje

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy wiórki kokosowe i curry. Mieszamy tak, aby składniki suche dokładnie obtoczyły kurczaka. Odstawiamy na 15 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego (lub zwykłego) z dwóch stron aż się zrumieni.

Sałatę, melona i paprykę kroimy w cienkie paski i mieszamy. Resztę oleju kokosowego mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Powstałym sosem polewamy sałatkę.

Smacznego :)

Kurczak w kokosie

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 345
białko 45 g
węglowodany 15 g
tłuszcz 11 g