Uwielbiam awokado i staram się codziennie przemycić je do jadłospisu. Zwykle zjadam je po prostu z solą to śniadania lub obiadu. Tymczasem postanowiłam trochę poeksperymentować i wykorzystać je w mojej koncepcji wegańskich kolacji. Mocno dojrzałe awokado zestawiłam z Tahiną od Primavika, dodałam coś od siebie, do smaku i zmiksowałam na sos.
Sos świetnie się komponuje z ostrą papryczką chili (lub mniej ostrą pepperoni), orzechami. Bazą dania jest makaron z cukinii. Alternatywnie możecie użyć makaronu ryżowego lub konnyak, na ciepło.
Makaron z cukinii z sosem z awokado i tahiny
Składniki
- 2 cukinie
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka tahiny Primavika
- sok z ½ cytryny
- 1 mały ząbek czosnku
- ¼ szklanki wody
- sól
- 1 papryczka chili
- 1 garść orzechów włoskich
Wskazówki
- 15 min
- 2 porcje
Cukinie myjemy, odcinamy końce i korzystając ze spiromatu lub tarki o małych oczkach robimy nitki spaghetti. Alternatywnie możemy zrobić tagliatelle używając zwykłej obieraczki, obierając cukinię długimi pociągnięciami, aż do pestek. Solimy, mieszamy i odstawiamy na bok.
W kielichu blendera umieszczamy obrane awokado bez pestki, oliwę, tahinę, sok z cytryny i starty ząbek czosnku. Miksujemy na do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody (uważając, by nie dodać jej za dużo gdyż cukinia puści sok i dodatkowo rozrzedzi sos). Solimy, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i mieszamy.
Makaron mieszamy z sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!
Wpis przygotowany w ramach współpracy z marką Primavika.