Makaron z cukinii z sosem z awokado i tahiny

Uwielbiam awokado i staram się codziennie przemycić je do jadłospisu. Zwykle zjadam je po prostu z solą to śniadania lub obiadu. Tymczasem postanowiłam trochę poeksperymentować i wykorzystać je w mojej koncepcji wegańskich kolacji. Mocno dojrzałe awokado zestawiłam z Tahiną od Primavika, dodałam coś od siebie, do smaku i zmiksowałam na sos.
Sos świetnie się komponuje z ostrą papryczką chili (lub mniej ostrą pepperoni), orzechami. Bazą dania jest makaron z cukinii. Alternatywnie możecie użyć makaronu ryżowego lub konnyak, na ciepło.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tahiny Primavika
  • sok z ½ cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ¼ szklanki wody
  • sól
  • 1 papryczka chili
  • 1 garść orzechów włoskich

Wskazówki

  • 15 min
  • 2 porcje

Cukinie myjemy, odcinamy końce i korzystając ze spiromatu lub tarki o małych oczkach robimy nitki spaghetti. Alternatywnie możemy zrobić tagliatelle używając zwykłej obieraczki, obierając cukinię długimi pociągnięciami, aż do pestek. Solimy, mieszamy i odstawiamy na bok.

W kielichu blendera umieszczamy obrane awokado bez pestki, oliwę, tahinę, sok z cytryny i starty ząbek czosnku. Miksujemy na do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy wody (uważając, by nie dodać jej za dużo gdyż cukinia puści sok i dodatkowo rozrzedzi sos). Solimy, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i mieszamy.

Makaron mieszamy z sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

zucchini_noodles_3

zucchini_noodles_1ver

Wpis przygotowany w ramach współpracy z marką Primavika.

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 379
białko 13 g
węglowodany 27 g
tłuszcz 26 g