Marchewkowe puree

Przepis na puree marchewkowe powstał z potrzeby chwili. A właściwie z potrzeby recyklingu. Przygotowywałam właśnie kolację a w lodówce znalazłam tartą marchewkę, która została mi z przygotowywania marchewkowych gofrów. Co oczywiste nie chciałam jej wyrzucić więc zaczęłam myśleć nad jej nowym zastosowaniem. Pomysł puree wydawał mi się na miejscu bo:

  • dawno go nie jadłam
  • w czasie detoksu nie jem ziemniaków

Jak się okazało marchewka i curry bardzo dobrze się zgrywają a chrupiące pestki dyni są świetnym dodatkiem do dodatku :)

P.S. Puree marchewkowe podałam na kolację jako dodatek do grillowanych polędwiczek wieprzowych i puree z topinamburu (niedługo rownież wrzucę przepis).

Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki kremu kokosowego
  • 1,5 łyżeczki curry (ja użyłam własnego)
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka pestek dyni

Wskazówki

  • 15 min
  • 3 porcje

Marchewkę scieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki (czosnek drobno posiekany).  Gotujemy jeszcze ok 3 minut na małym ogniu.

Po upływie 3 minut zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem do otrzymania gładkiego puree. Podajemy je z prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Carrot puree

Carrot puree

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 63
białko 2 g
węglowodany 4 g
tłuszcz 4 g

Powiązane wpisy

Wiosenna zupa z jajkiem 18.03.2014
Omlet marchewkowo – kokosowy 14.11.2013