Może to i temat oklepany ale ostatnio miałam okazję zjeść zupę dyniową w kilku lokalach gastro i stwierdziłam, że są totalnie miałkie … dlatego prezentuję Wam mój przepis na wyrazistą wersję zupy z dyni ;)
Moja zupa z dyni
Składniki
- 700g dyni
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- sól i pieprz
Wskazówki
- 50 min
- 4-6 porcji
Dynię upiec w piekarniku do miękkości a następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać drobno posiekane czosnek cebulę i zeszklić. Dodać dynię i dusić razem kilka minut. Zmiksować wszystko razem blenderem a następnie na przemian dodawać sok pomidorowy i mleko kokosowe tak aby zachować kremową konsystencję zupy i pomarańczowy kolor.
Mieszając dodać wszystkie przyprawy i gotować kilka minut na małym ogniu.
Podawać z odrobiną mleczka kokosowego i świeżą kolendrą lub prażonymi pestkami dyni.