Najprostszy przepis na zielone szparagi

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Uwielbiam je. Solo, do jajecznicy, do mięsa, zapiekane, w sałatce. Są pyszne i idealnie proste w przygotowaniu. Początkującym amatorom szparagów może się jednak wydawać, że przyrządzenie ich wymaga specjalnych umiejętności. Nic bardziej mylnego! Nie trzeba też mieć specjalnego wyposażenia (kosztownych garnków przeznaczonych tylko do gotowania szparagów). Mój przepis na zielone szparagi wymaga jedynie patelni. A ta prawdopodobnie jest na wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego.

A, jest jeszcze jedna zasada, którą wyznaję ortodoksyjnie. Zielonych szparagów nie obieram! Są tak delikatne, że szkoda marnować skórki. Zresztą spróbujcie sami.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok 100 ml wody
  • 1-2 łyżki masła
  • sól

Wskazówki

  • 8 minut
  • 2 porcje

Szparagi płuczę. Końcówki usuwam wyginając szparaga aż sam pęknie. W ten sposób pęknie dokładnie w miejscu, gdzie łodyga przestaje być łykowata.

Układam szparagi na patelni, jeden obok drugiego i zalewam wodą do połowy, dodaję sól. Duszę ok 5 minut aż delikatnie zmiękną.

Zmniejszam ogień, dodaję masło i podgrzewam aż się rozpuści. Delikatnie mieszam szparagi tak, żeby dokładnie obtoczyć je w maśle i gotowe!

Smacznego!

szparagi_1

szparagi_3

szparagi_4

szparagi_top

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!