Najprostszy przepis na zielone szparagi

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Uwielbiam je. Solo, do jajecznicy, do mięsa, zapiekane, w sałatce. Są pyszne i idealnie proste w przygotowaniu. Początkującym amatorom szparagów może się jednak wydawać, że przyrządzenie ich wymaga specjalnych umiejętności. Nic bardziej mylnego! Nie trzeba też mieć specjalnego wyposażenia (kosztownych garnków przeznaczonych tylko do gotowania szparagów). Mój przepis na zielone szparagi wymaga jedynie patelni. A ta prawdopodobnie jest na wyposażeniu każdego gospodarstwa domowego.

A, jest jeszcze jedna zasada, którą wyznaję ortodoksyjnie. Zielonych szparagów nie obieram! Są tak delikatne, że szkoda marnować skórki. Zresztą spróbujcie sami.

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • ok 100 ml wody
  • 1-2 łyżki masła
  • sól

Wskazówki

  • 8 minut
  • 2 porcje

Szparagi płuczę. Końcówki usuwam wyginając szparaga aż sam pęknie. W ten sposób pęknie dokładnie w miejscu, gdzie łodyga przestaje być łykowata.

Układam szparagi na patelni, jeden obok drugiego i zalewam wodą do połowy, dodaję sól. Duszę ok 5 minut aż delikatnie zmiękną.

Zmniejszam ogień, dodaję masło i podgrzewam aż się rozpuści. Delikatnie mieszam szparagi tak, żeby dokładnie obtoczyć je w maśle i gotowe!

Smacznego!

szparagi_1

szparagi_3

szparagi_4

szparagi_top

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • moiniak

    A ja piekę w piekarniku :)

    • Jeeej machinę piekarniczą uruchamiać dla szparagów? Ja mam wszystko na prąd więc trochę mi szkoda :)

      • moiniak

        Ja też mam na prąd, ale zwykle do tego piekę jakieś mięsko lub rybkę :)

  • Kasia Świderska

    Co to za patelnia i gdzie można taką kupić?

    • To jest miedziana patelnia z targu staroci. Można ją kupić w różnych sklepach – nową. Ale jest strasznie droga. I nie działa na indukcji ;P

      • Kasia Świderska

        Nie mam indukcji :D.
        Teraz tylko znaleźć targ staroci.

    • Falka

      Jak miedziana to tylko francuska Mauviel :-)

  • Agnieszka Górska

    Dziękuję za przepis, uwielbiam szparagi a ostatnio zdiagnozowano u mnie zespół jelita drażliwego i staram się nie jeść produktów, które mi szkodzą. Normalnie zrobiłabym je z sosami z serem i mlekiem :)

  • Monika Radolińska

    Nie trzeba ich obierać? Nie będą łykowte? ?

    • Tak jak napisałam we wstępie :)

  • Ojej, a ja obrałam. :c No nic, dostaną drugą szansę!