Omlet z prażonymi jabłkami

Lubię śniadania weekend. Po ciężkim tygodniu można niespiesznie przygotować coś specjalnego. Omlet z prażonymi jabłkami i kawa to wyjątkowo przyjemny początek dnia.

Składniki

Omlet

  • 6 jaj
  • 2,5 łyżki mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Prażone jabłka

  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 1 duże (twarde i słodkie) jabłko
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wskazówki

  • 10 min
  • 2 porcje

Jaja z migdałami i cynamonem ubijamy lub blendujemy do jednolitej masy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Omlet smażymy z obu stron.

W międzyczasie na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego razem z miodem i przyprawami. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, skrapiamy cytryną i prażymy aż zmięknie ale się nie rozgotuje.

Usmażony  omlet wykładamy na talerz i przykrywamy prażonymi jabłkami.

Smacznego!

omlet z jabłkami

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja
kCal 331
białko 22 g
węglowodany 16 g
tłuszcz 19 g
  • Edyta Urbaniak

    Czy jabłka można przygotować dzień wcześniej?