Orzechowe ciasto z jesiennymi owocami (bez glutenu)

Dziś zamiast na cmentarz pojechaliśmy do domu mojej babci (w zasadzie teraz cioci i wujka) złapać trochę promieni jesiennego słońca ale bez smogu, który w Krakowie dusił dziś mieszkańców.

Żeby nie jechać z pustymi rękami postanowiłam z samego rana upiec orzechowe ciasto, które ostatnio wyszło mi całkiem przypadkiem. Nie mogłam się wtedy zdecydować czy upiec szarlotkę czy ciasto z gruszkami czy też ze śliwkami. Niewiele myśląc pokroiłam wszystkie te owoce w kostkę, zasypałam cukrem kokosowym i przyprawami i zaczęłam eksperymenty z ciastem.

Wyszło świetnie, chrupiące na zewnątrz a lekko wilgotne w środku. Sposób przygotowania ciasta powoduje, że na zewnątrz tworzy się taka jakby skorupka a mielone orzechy nadają mu niepowtarzalny smak i strukturę.

Przy okazji łapania promieni słonecznych postanowiłam też zrobić zdjęcia ciasta w ogrodzie chrzestnej. Nie wzięłam tylko pod uwagę, że niedaleko mnie krążyła mała, głodna testerka która postanowiła nie czekać na obiad i ukradła kawałek ciasta :)

Składniki

Owoce

  • 2 twarde jabłka
  • 1 duża twarda gruszka
  • 6-8 średnich sprężystych śliwek
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki mielonych goździków
  • 0.5 łyżeczki mielonego imbiru

Ciasto

  • 6 jajek
  • 1 szczypta soli
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 6 łyżek mąki kasztanowej, ryżowej lub owsianej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 0.5 łyżeczki soku z cytryny

Wskazówki

  • 20 min przygotowania 1 godz pieczenia
  • 170 °C
  • 16 porcji
  • śr. 24 cm

Owoce pozbawiamy pestek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy cukier kokosowy i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Nagrzewamy piekarnik do 170ºC.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli a następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier kokosowy postępując jak przy ubijaniu bezy. Potem, cały czas ubijając, pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty i łyżka po łyżce dodajemy obie mąki. Na końcu dodajemy sodę oczyszczona i sok z cytryny, mieszamy jeszcze krótko mikserem.

Powstałe ciasto delikatnie mieszamy z owocami. Nakładamy do formy wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy ok 1 godziny w trybie góra/dół. Sprawdzamy gotowość ciasta patyczkiem.

Smacznego!

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • aniaw

    Boże czemu wcześniej tu nie zajrzałam. Już upiekłam ciasto z płatków owsianych. Ale za tydzień obowiązkowo to.

    • aniaw

      Zawiodłam się. Ładne optycznie ale w smaku gorzkawe pewnie od orzechów włoskich.

      • Nie powinno być gorzkawe. Podejrzewam, że orzechy mogły być zjełczałe.