Paleo gofry z sosem orzechowym

Gofry chodziły za mną od dłuższego czasu jednak teraz stanowią o tyle większe wyzwanie, że od jutra zaczynamy detoks cukrowy. W takim wypadku nawet miód odpada!

Postanowiłam oszukać trochę kubki smakowe i użyć składników, które wydają się słodkie. Dlatego w cieście pojawiła się mąka kasztanowa, cynamon i ekstrakt waniliowy.

Gofry zawsze je się z czymś. To coś to najczęściej bita śmietana albo owoce. Oczywiście dodatki te odpadają. Wykorzystałam więc pomysł z sosem do piernika jednak tym razem zamiast masła z orzechów nerkowca (zakazane w detoksie) użyłam masła z orzechów laskowych.

Udało się! Gofry dobrze oszukują słodkiego „głoda”, są zdrowe i sycące :)

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mąki kasztanowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 7 g drożdży
  • szczypta soli

Sos orzechowy

  • 1 łyżka masła z orzechów laskowych (niesłodzonego)
  • 2 łyżki mleka kokosowego (płynnego)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Wskazówki

  • 1 godz 15 min
  • 6 gofrów

W ciepłym mleku kokosowym rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

Do przesianej mąki dodajemy jaja, masło kokosowe, ekstrakt waniliowy, cynamon, sól i drożdże z mlekiem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godz. aż wyrośnie.

Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę w takiej ilości aby mniej więcej zajęło powierzchnię grzania (ale nie za dużo, żeby się  nie rozlało).

Składniki sosu miksujemy razem aż do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej masy.

Smacznego!

Gofry bez cukru

Gofry bez cukru

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja - 2 gofry
kCal 323
białko 11 g
węglowodany 30 g
tłuszcz 17 g
  • Bartosz Deszczka

    Czesc. Czy maka kasztanowa i zoledziowa sa podobne w zastosowaniu ? Do tej pory mialem pierwsza i nalesniki, gofry wychodzily. Jak to jest z zoledziami :) ?

    • Cześć. Powiem szczerze, że dużo rzadziej używam mąki żołędziowej. Dopiero się z nią zapoznaję. Ale już teraz mogę stwierdzić, że mocno różnią się smakiem. Mąka kasztanowa jest słodkawa dlatego najlepiej (tak mi się wydaje) stosować ją do słodkich potraw, choć całkiem fajnie się zgrywa w krokietach z mięsem,

      Mąka żołędziowa jest trochę bardziej wytrawna. Wykorzystałam ją np w tartaletkach ziemniaczanych do ciasta. Ostatnio też zrobiłam wariację krokietów właśnie z tą mąką i mam wrażenie, że pasuje jeszcze lepiej niż kasztanowa.

      Tak więc kasztanowa – słodkie, żołędziowa – słone ;)

      Zaobserwowałam jeszcze jedno – mąka żołędziowa trochę słabiej łączy się ze składnikami dlatego np trochę trudniej robi się naleśniki. Ale da się :)

      • Bartosz Deszczka

        Powinna mi za kilka dni przyjsc i przetestuje. Dzieki za pomoc :)

  • Ania

    Czy masło kokosowe to to samo co olej kokosowy? Czy jeśli nie, to czy właśnie olejem można to masło zastąpić?

  • Anka

    Hej Kasiu, czy jesli zamiast mąki kasztanowej użyłabym pieczonych zblendowanych kasztanów to jest szansa, że też wyjdą?