Paleo muesli (bezglutenowe)

Jakiś czas temu moja mama zaprezentowała mi „zdrowe płatki fitness”,  którymi postanowiła wzbogacać swój śniadaniowy jadłospis. Złapałam się za głowę i postanowiłam skomponować jej domowe muesli w prezencie pod choinkę. Przygotowałam trzy typy muesli. Jedno z nich oczywiście bezglutenowe. W związku z tym, że jak zwykle eksperymentowałam musiałam najpierw przetestować produkt. Paleo muesli tak mi posmakowało, że muszę się z Wami podzielić przepisem  :)

Składniki

  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni
  • 1/4 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 6 suszonych śliwek
  • 4 suszone figi

Wskazówki

  • 20 min
  • 10 porcji

Płatki migdałów i ziarna wysypujemy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i, cały czas mieszając, prażymy aż się przyrumienią. Pestki dyni powinny napęcznieć i delikatnie strzelać. Natychmiast ściągamy je z patelni do ostygnięcia (inaczej przypalą się pod wpływem ciepła patelni).

Orzechy laskowe rozbijamy delikatnie w moździerzu lub siekamy nożem. Owoce kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i delikatnie mieszamy. Wsypujemy wszystko do słoika.

W wersji do końca paleo muesli można podać z mlekiem migdałowym, kokosowym lub orzechowym. Dla odważnych – mleko można zmiksować z surowym jajkiem ;)
W wersji nie do końca paleo można z powodzeniem zjeść je z mlekiem krowim lub kozim.

Paleo muesli

Paleo muesli

Paleo muesli

Wartości Odżywcze

porcje 1 porcja - 30 g
kCal 160
białko 4 g
węglowodany 9.7 g
tłuszcz 11 g