Paleo suflet czekoladowy (bez zbóż, bez jaj)

Eksperymentów z okazji „carb back loadingu” ciąg dalszy. Tym razem udało mi się powtórzyć produkcję muffinów 100% węglowodanów. Jak zobaczycie w tabelce na końcu wpisu deser jest bogaty w węglowodany więc warto podzielić się nim z towarzyszem treningu, no chyba że jak ja pewnego wieczoru ockniecie się z konkretnym niedoborem węglowodanów w dziennym bilansie.

Właściwie muffinów/sufletów bo konsystencja tego tworu jest dość kapryśna. Zauważyłam, że w zależności od czasu pieczenia lub naczynia możemy uzyskać ciasto bardziej płynne lub bardziej zwarte. Stąd pomysł aby przepis nazwać „paleo suflet” Z wierzchu jest trochę chrupiący, bardziej zbity podobnie jak brzegi. Środek miewa kremową konsystencję.

Chętni mogą dorzucić do środka siekane ziarna kakaowca. Dają fajny efekt.

Na dokładkę pokażę Wam zdjęcie z instagrama, żeby pokazać jak się zachowuje deser w różnych aranżacjach ;)

Składniki

  • 50 g mąki kasztanowej
  • 50 g świeżych daktyli bez pestek (lub suszonych namoczonych)
  • 2 średnie, dojrzałe banany
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki miodu (lub innego płynnego słodziwa) - opcjonalnie
  • 2 szczypty soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Wskazówki

  • 5 min. przygotowanie, 30-45 min. pieczenie
  • 180 °C
  • 3 porcje
  • forma na muffin lub mała kokilka

Wszystkie składniki umieszczamy w misie malaksera. Miksujemy na gładką masę i rozlewamy do kokilek lub foremek na muffiny. Oprószamy z wierzchu solą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy od 30 do 45 minut w zależności od konsystencji jaką chcemy otrzymać. Jeśli chcemy by muffiny/suflety były bardziej suche i zwarte najlepiej będzie jeśli będziemy je piec w tekturowych formach na muffiny ok 45 minut. Jeśli mają być bardziej mokre w środku – lepiej skorzystać z kokilek i piec krócej.

Smacznego!

suflet3

suflet2

suflet4

Wartości Odżywcze

kCal 160
białko 2.4 g
węglowodany 48 g
tłuszcz 1 g
Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!
  • Zuza

    Można zastąpić mąkę kasztanową, kokosową?

    • Teoretycznie można ale nie będzie to już ta sama konsystencja, ten smak i tym bardziej re same wartości odżywcze.

      I trzeba użyć innych proporcji bo mąka kokosowa inaczej się zachowuje.

  • Ewa

    Czy należy czymś nasmarować kokilke? Gdzie kupię tekturki na muffinki? Wtedy trzeba też je czymś smarować zanim się włoży do piekarnika ? :) Przepraszam za laickie pytania, ale z wypieków zrobiłam w życiu tylko chleb z fasoli :D

    • Ja wczoraj nie smarowałam kokilek i było OK :)
      Tekturowych foremek też nie smarowałam. Kupiłam je w empiku i w tk maxx :)

  • Ola Niemiec

    Jaka mąka będzie najlepszym zamiennikiem kasztanowej? Niestety nie dysponuję taką w tym momencie :(