Paleo trufle, czyli kulki mocy

Pamiętacie mój ostatni przepis na sernik? Skorzystałam w nim z przepisu Justyny na spód do ciasta. Okazuje się, że ten prosty przepis jest niesamowicie uniwersalny i można go wykorzystać do różnych celów. Kiedyś przygotowałam K. kulki mocy (inaczej paleo trufle) na wyjazd w skały. Po grupowych testach okazało się, że to strzał w dziesiątkę.

Potem wzięłam je ze sobą na warsztaty Healing Diet. Tam rozeszły się w mgnieniu oka i wielu z Was pytało mnie o przepis. Nie pozostało mi więc nic innego jak uwiecznić kulki i podzielić się z Wami detalami, które znajdziecie poniżej.

Składniki

  • 200 - 250 g wiórków kokosowych
  • ok 60 g suszonych daktyli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 szczypta soli
  • opcja1: 1 łyżka surowego, sproszkowanego kakao
  • opcja 2: 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • opcja 3: 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej wanilii
  • ok. 1 łyżki drobno mielonej mąki kokosowej

Wskazówki

  • 1,5 godziny
  • ok 25 kulek

Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok 15 minut. Wiórki sypiemy na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając prażymy aż się zrumienią (uwaga, łatwo je przypalić!).

Uprażone wiórki umieszczamy w misie malaksera, dodajemy daktyle i połowę wody, w której się namaczały oraz wybrane dodatki (dokładny skład mojej przyprawy piernikowej znajdziecie w przepisie na pierniczki). Miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.

Z masy lepimy kulki, obtaczamy je w mące kokosowej i odstawiamy do lodówki aż stwardnieją (godzina powinna wystarczyć).

Smacznego!

trufle2

trufle3

trufle4

trufle5

  • Bisst

    Mam pytanie: czy gdybym chciała zastąpić kakao karobem to zalecasz dodać taką samą porcję?

    • Wydaje mi się, że powinnaś go dodać trochę więcej niż kakao :)

  • readthelabel.pl

    piękny trufel! :)

  • Marzena

    Uwielbiam tego typu słodkości, często robię podobne:)))

  • gin

    Wyglądają rewelacyjnie, takie zgrabniutkie Ci się uturlały :)

    • Kwestia wprawy :) Turlałam już wiele razy :D

  • Katarzyna Rudy

    Gdzie kupić sproszkowaną wanilię ? :)

    • Ja kupiłam w delikatesach eko :)

  • Paula

    zrobiłam je z bananem (bo nie mogłam uzyskać lepkiej konsystencji) i zamiast mąki użyłam wiórków kokosowych. niebo w gębie <3.

  • KarolinaZ

    Powiedz mi, czy przechowywałaś je dłużej? Np. tydzień? Zastanawiam się, czy w szczelnym pojemniku, w lodówce, mogłabym je trzymać kilka dni. Czasem brakuje mi jakiejś takiej przekąski, której nie musiałabym przygotowywać, jak tylko najdzie mnie ochota. :)

  • Adriana Kornatzka

    Na pewno wypróbuję ! :)

  • Magda

    Właśnie je zrobiłam, są przepyszne:) Zapach cudowny, czekoladowo-kokosowy. Ja dodałam znacznie wiecej kakao 3 łyż, dzięku temu są bardziej czekoladowe. Wylądowały w pudełeczku obok kulek mocy hpba:) Codziennie jem je do kawy, świetna alternatywa słodyczy ze sklepu:) Pozdrawiam, Magda

  • Chybamamdośćkokosa

    Kulki wyszły dobre, choć bez szału. Ale to też dlatego, że przy AIP nie ma zbytnio wyboru… Ciągle ten kokos i kokos w słodkościach :( Ileż można… Wszystko z kokosem… mleko, mąka, wiórki, olej…. :(

  • Marta Szczęsna

    Dzień dobry ;) chciałabym zapytać czy mogę zastąpić mąkę i dać zamiast kokosowej jaglaną?