Pesto economico

Pesto to świetny dodatek nie tylko do kanapek ale do omletów, mięsa i wielu innych potraw. Jednak dobre pesto może sporo kosztować a to głównie ze względu na cenę orzeszków piniowych. Ja akurat miałam sporo pestek dyni i postanowiłam je wykorzystać do stworzenia trochę tańszej wersji pesto o trochę bardziej wyrazistym smaku :)

Składniki

  • 2,5 pęczka świeżej bazylii
  • 2 garści łuskanych pestek dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól wedle uznania

Wskazówki

  • 5 min
  • 1/2 słoiczka

Pestki dyni prażymy delikatnie na patelni bez tłuszczu. Czosnek możemy posiekać przed dodaniem do pozostałych składników.

Wszystko razem umieszczamy w wysokim naczyniu i rozdrabniamy blenderem aż powstanie jednolita pasta.

Smacznego!

Pesto