Pesto to świetny dodatek nie tylko do kanapek ale do omletów, mięsa i wielu innych potraw. Jednak dobre pesto może sporo kosztować a to głównie ze względu na cenę orzeszków piniowych. Ja akurat miałam sporo pestek dyni i postanowiłam je wykorzystać do stworzenia trochę tańszej wersji pesto o trochę bardziej wyrazistym smaku :)
Pesto economico
Składniki
- 2,5 pęczka świeżej bazylii
- 2 garści łuskanych pestek dyni
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól wedle uznania
Wskazówki
- 5 min
- 1/2 słoiczka
Pestki dyni prażymy delikatnie na patelni bez tłuszczu. Czosnek możemy posiekać przed dodaniem do pozostałych składników.
Wszystko razem umieszczamy w wysokim naczyniu i rozdrabniamy blenderem aż powstanie jednolita pasta.
Smacznego!