Pieczone bakłażany z jagnięciną

Cześć. Dawno nic nie publikowałam i należy Wam się wyjaśnienie. Tuż po zakończeniu głosowania mającego wyłonić finalistów Blog Roku najwyraźniej zeszły ze mnie wszystkie emocje i … znowu się rozchorowałam. Mam wrażenie, że moja odporność jeszcze nie wróciła stamtąd dokąd poszła po przebytym przeze mnie zapaleniu płuc. Właściwie do końca zeszłego tygodnia spędzałam dni na kanapie zakopana po uszy pod kołdrą. Sobotnia diagnoza lekarza wskazała na zapalenie oskrzeli. Tym razem choroba wywołała u mnie prawdziwy jadłowstręt więc nie miałam ochoty ani siły na kuchenną produkcję.

Dlatego dziś mam dla Was przepis, który wykorzystałam i sfotografowałam niedawno ale nie miałam jeszcze okazji opublikować. Pieczone bakłażany z jagnięciną. Przepis znalazłam w świetnej książce kucharskiej  Jerozolima autorstwa Ottolenghi i Tamimi. To danie może nie grzeszy specjalną urodą ale jest nieziemsko dobre. Moja wersja oczywiście różni się odrobinę od oryginału (nie miałam pasty z tamaryndowca i prędzej dam się zamknąć w piwnicy niż dodam cukru do jedzenia a zamiast orzechów piniowych dodałam włoskich, na końcu a nie przed wstawieniem do piekarnika) ale czuję, że będzie często gościć na moim stole.

Także tego, wybaczcie nikłą urodę zawartości talerza i spróbujcie tego w domu! ;)

Składniki

  • 2-3 duże bakłażany
  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml wody
  • 3-4 laski cynamonu
  • sól i pieprz
  • 1/2 garści orzechów włoskich
  • 1/2 garści siekanej natki pietruszki

Wskazówki

  • ok. 1,5 godz
  • 180 - 200 °C
  • 2-3 porcje

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem. Bakłażany kroimy na połówki i wydrążamy środki na tyle by usunąć nasiona. Układamy w dużej brytfance skórą do dołu, smarujemy olejem kokosowym (4 łyżkami) i przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Temperaturę piekarnika obniżamy do 180°C z termoobiegiem.

W czasie pieczenia bakłażanów na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Mieszamy mielone kumin, paprykę, cynamon i połowę tej mieszanki wrzucamy na patelnię razem z posiekaną drobno cebulą. Smażymy ok 8 minut często mieszając a następnie dodajemy rozdrobnioną, mieloną jagnięcinę, koncentrat pomidorowy, pietruszkę, 1 łyżeczkę soli i trochę pieprzu. Smażymy kolejne 8 minut dalej mieszając, aż mięso będzie dobrze usmażone. Gotowe nadzienie wykładamy do połówek bakłażana.

Pozostałe przyprawy mieszamy z wodą, sokiem z cytryny i 1/2 łyżeczki soli. W brytfance z bakłażanami na dnie układamy laski cynamonu i zalewamy mieszanką przypraw. Całość wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę.  Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

baklazany_3

baklazany_2

Podziel się z innymi, udostępnij ten wpis!